Friday, 26 April, 2024

«Και ξανά αλλαγές στη φορολογία και στον ΦΠΑ»

«Και ξανά αλλαγές στη φορολογία και στον ΦΠΑ»

του Γεώργιου Θωμ. Παπαδημητρίου, Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ.

Από το 1991 που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως Φοροτεχνικός, άκουγα μονίμως και συνέχεια: «..χρειαζόμαστε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα…», ή «…πρέπει να εφαρμόσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα όπου η απόδοση του φόρου να είναι ανάλογη με τη δοσοληπτική ικανότητα του κάθε φορολογούμενου…», κλπ.

Ψηφίστηκε προσφάτως ο ν.4334 (Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)., με τον οποίο μπαίνουν (ξανά) νέα φορολογικά δεδομένα στη ζωή μας.

Την Πέμπτη 16.07.15 ο νόμος αυτός δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ Α’ 80) και από την ημέρα αυτή είμαστε υποχρεωμένοι να αναπροσαρμόσουμε μια σειρά από πράγματα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που αφορά τον αγροτικό τομέα, είναι η αύξηση που ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Μέχρι τώρα είχαμε ΦΠΑ 13% για όλες τις υπηρεσίες που αφορούσαν την αγροτική παραγωγή, από το όργωμα μέχρι και τη συλλογή του προϊόντος. ΄

Ο ΦΠΑ από τις 20.07.15 πλέον είναι για τις υπηρεσίες αυτές 23%. Π.χ. ζητάς κάποιον να σου οργώσει το χωράφι και έστω ότι αυτή η εργασία στοιχίζει 1.000,00€ καθαρή αξία. Μέχρι τώρα η επιβάρυνση του ΦΠΑ ήταν 13%, άρα το συνολικό κόστος ήταν 1.130,00€. Τώρα η ίδια εργασία θα στοιχίζει 1.230,00€.

Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος, το ποσό του ΦΠΑ (όπως και πριν, έτσι και τώρα), θα το συμψηφίσουν με το ΦΠΑ των εσόδων και θα αποδώσουν τη διαφορά στο Δημόσιο, ή θα ζητήσουν την επιστροφή του σε περίπτωση που θα πουλήσουν την παραγωγή τους με απαλλαγή.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, τον ΦΠΑ αυτό, θα τον προσθέσουν στα λοιπά έξοδα ως κόστος και θα μειώσουν τα φορολογητέα κέρδη. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, ο ΦΠΑ που θα καταβληθεί δεν χάνεται, μειώνεται όμως η ρευστότητα την οποία τόσο έχει ανάγκη ο παραγωγός για την κάλυψη των καθημερινών του εξόδων.

Π.χ. έστω ένας αγρότης του κανονικού καθεστώτος ο οποίος καλλιεργεί βαμβάκι. Ξεκινά τις εργασίες προετοιμασίας την άνοιξη (όργωμα, σβάρνισμα, σπορά, ψέκασμα, συλλογή). Από τον Απρίλη μέχρι και τον Οκτώβριο (στην καλύτερη περίπτωση), μπορεί και το Νοέμβριο, ο παραγωγός αυτός καταβάλλει ΦΠΑ για όλες τις παραπάνω εργασίες.

Έστω επίσης ότι για τις εργασίες αυτές κατέβαλλε ΦΠΑ 2.000,00€ και μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έχει πληρώσει συνολικό ΦΠΑ εξόδων 5.000,00€. Στο τέλος του έτους 2015 πουλάει το βαμβάκι σε εκκοκκιστήριο  το οποίο αγοράζει με απαλλαγή ΦΠΑ. Στις 31.12.15 θα έχει ένα πιστωτικό ΦΠΑ 5.000,00€.

Με την ολοκλήρωση υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ του 4ου 3μήνου, θα υποβάλλει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ στην Εφορία, υποθέτουμε ότι η αίτηση γίνεται τον Μάρτιο του 2016.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η απόφαση για έλεγχο του αιτούμενου για επιστροφή ΦΠΑ θα εκδοθεί 40-45 μέρες αργότερα, δηλαδή κατά το τέλος Απριλίου 2106.

Ο αγρότης θα κληθεί να προσκομίσει τα παραστατικά για έλεγχο και καλώς εχόντων των πραγμάτων, η επιστροφή θα πιστωθεί στο λογαριασμό του τον Ιούνιο 2016, ΄με την προϋπόθεση ότι δεν οφείλει κάτι άλλο για να συμψηφιστεί.

Κάνοντας αναδρομή στο διάστημα, βλέπουμε ότι ο ΦΠΑ που πληρώνεται, επιστρέψει στα χέρια του αγρότη 6-10 μήνες μετά.

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι προβλήματα θα μπορούσε να λύσει ο αγρότης αυτός, αν είχε στη διάθεσή του τις 5.000,00€ του ΦΠΑ που κατέβαλλε στο παράδειγμά μας.

Ο καθένας; Δε νομίζω. Γιατί αν το καταλάβαινε ο καθένας, τότε θα μπορούσαν να κατανοήσουν και οι ιθύνοντες ότι η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε μαρασμό της παραγωγικής διαδικασίας.

Αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση πάντως να γνωρίζουμε είναι ότι, ακόμη κι έτσι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση που πληρώνουμε για μια εργασία να απαιτούμε παραστατικό (τιμολόγιο ή απόδειξη ανάλογα με την περίπτωση). Μπορεί να είναι ζόρι (σύμφωνα  και με το παράδειγμα) η καταβολή του ΦΠΑ, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ύπαρξη παραστατικών, δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν τα πραγματοποιηθέντα έξοδα στον προσδιορισμό των καθαρών κερδών, άρα λιγότερος φόρος για καταβολή.

Φορολογικές δηλώσεις: Ανακοινώθηκε ότι παρατείνονται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 26.08.15 (περιμένουμε να δούμε και την ανάλογη διάταξη). Μάλλον θα πρέπει να πάρουμε από το χεράκι τους νομοθετούντες και να τους βγάλουμε από το γραφείο τους, αλλιώς δεν θα δούμε χαΐρι. Τέλος Οκτωβρίου θα ήταν μια ρεαλιστική ημερομηνία λήξης.

 «Αγρότες ειδικού καθεστώτος / ανένταχτοι»

Συγκεντρώστε και προσκομίστε τα τιμολόγια και τις αποδείξεις του 2014. Τονίζουμε για μία ακόμη φορά, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου