Friday, 29 March, 2024

Κίνδυνος νέων μειώσεων στις επικουρικές από το νέο έτος

Κρυφός κόφτης απειλεί με νέες περικοπές τις επικουρικές συντάξεις

οι οποίες οδηγούνται σε εξαΰλωση αφού λόγω των Μνημονίων έχουν περικοπεί ήδη συνολικά έως 80%. Οι διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν στον νόμο Κατρούγκαλου απειλούν σοβαρά να μειώσουν ξανά τις ήδη πετσοκομμένες επικουρικές συντάξεις και για τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με τα Νέα, από 1/1/2017 θα ισχύσει ο μηχανισμός περικοπής συντάξεων αν προκύπτουν ελλείμματα. Με αναλογιστικές μελέτες, το νέο υπερεπικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο εντάχθηκε και το εφάπαξ, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι δεν καταγράφει αρνητικό πρόσημο, εσόδων και δαπανών, χωρίς την παραμικρή βοήθεια – στήριξη από το κράτος. Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα τίθεται αυτόματα σε εφαρμογή η διαδικασία περικοπών σε βαθμό ώστε να καλύπτονται τα ελλείμματα. Το νέο υπερεπικουρικό ταμείο θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του, που υπολογίζεται λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι άλλα 117,3 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται το 2017 (στοιχεία νέου κρατικού προϋπολογισμού) από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, που έρχονται να προστεθούν στα 174,2 εκατ. που ψαλιδίστηκαν εντός του 2016. Μέχρι τα τέλη του 2016 οι δαπάνες της επικουρικής θα είναι 4 δισ. ευρώ και τα έσοδά της θα είναι 2,8 δισ. ευρώ. Έτσι η επικουρική θα μπει στο 2017 με έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές απαγορεύουν στον κρατικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτεί κάποια από τα ελλείμματα της επικουρικής και αυτό σημαίνει ότι είτε θα αυξηθούν οι εισφορές είτε θα μειωθούν οι παροχές.

Newsroom ΔΟΛ

Κίνδυνος νέων μειώσεων στις επικουρικές από το νέο έτος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου