Friday, 19 April, 2024

ΔΝΤ: Επιπλέον μέτρα 2 δις οπότε μαχαίρι στο κοινωνικό μέρισμα και τις συντάξεις;

Χθες Τετάρτη, το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις του για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) υποστηρίζοντας ότι αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα

το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά μόλις 2,2% του ΑΕΠ.
Κι οι πιέσεις απ’ το Ταμείο δε σταμάτησαν εκεί, καθώς έβαλε φρένο και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να μοιράσει ένα γενναιόδωρο κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2017, επισημαίνοντας ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,7% του ΑΕΠ αντί 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Επιπλέον, αν επιβεβαιωθούν οι γκρίζες προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πολύ πιθανόν να έρθει ως συνέπεια η περικοπή στις συντάξεις που έχει προγραμματιστεί για την Πρωτοχρονιά του 2019, κατά ένα χρόνο νωρίτερα.
Την ίδια ώρα το ελληνικό επιτελείο δηλώνει ψύχραιμο και αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ: «Συνήθως είναι λανθασμένες» οι προβλέψεις του Ταμείου, απαντά κυβερνητικός παράγοντας, ενώ ο πρωθυπουργός επιμένει για μέρισμα φέτος και ελαφρύνσεις το 2018. «Εγώ πιστεύω μπορούμε και περισσότερο. Ξεπερνάμε στόχους και πιστεύω του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις φορολογία» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τι ισχύει τελικά θα το ξέρουμε ενδεχομένως μετά τη συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, στην Ουάσιγκτον, με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου