Friday, 26 April, 2024

Διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό ζητεί ο Ντάισελμπλουμ

Μεγαλύτερη σαφήνεια για το ασφαλιστικό και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα ζητήσει το Eurogroup από την Αθήνα, υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ενημερωτική επιστολή προς το ολλανδικό κοινοβούλιο.
Σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, o υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνει την εξής αναφορά στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στην επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (της 11ης Φεβρουαρίου):«Η προσδοκία είναι ότι το Eurogroup θα μιλήσει για την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ό,τι αφορά στις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στον βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», καταλήγει, σύμφωνα με το Real.gr, ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ασφαλιστικό-φορολογικό στο επίκεντρο του Eurogroup
Η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα θα αποτελέσει ένα από τα θέματα του επερχόμενου Eurogroup. Όπως αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμα, οι υπουργοί Οικονομικών θα μιλήσουν για την τρέχουσα κατάσταση και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να υπάρξει πρόοδος στην πρώτη αξιολόγηση.

Ασφαλιστικό και φορολογικά (σ.σ. στα οποία εντάσσεται προφανώς και το θέμα του δημοσιονομικού κενού) είναι τα δύο κρίσιμα θέματα, όπως προκύπτει από το έγγραφο, και για αυτά τα δύο απαιτείται μεγαλύτερη «σαφήνεια». Όπως επισημαίνεται, οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) είναι σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτών των μέτρων. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για να πάρει η χώρα μια επιπλέον δόση από το πρόγραμμα.

Τσακαλώτος: Πρέπει να πείσουμε
Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν εν ευθέτω χρόνω, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής.

Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις που αναμένεται να διαρκέσουν δύο εβδομάδες, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, υπογράμμισε ο υπουργός. «Οταν επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών, θα έχουμε δύο εβδομάδες συζητήσεων για το τελικό κλείσιμο», εκτίμησε, προσθέτοντας: «Δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν αγκάθια στις συζητήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης: Το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν πάμε Μάιο ή Ιούνιο… καήκαμε, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η δουλειά συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού.

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι τα νούμερα “βγαίνουν”, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% έως το 2018.

www.euro2day.gr

Διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό ζητεί ο Ντάισελμπλουμ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου