Thursday, 28 March, 2024

«Διαβολοβδομάδα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στην εφορία για 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του μήνα εκατομμύρια πολίτες

Για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος – Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο μετά την εικόνα «κόπωσης» των φορολογουμένων

Το δεύτερο και το πιο δυνατό ως τώρα (από τον Μάιο που ψηφίστηκε ο μηχανισμός του αυτόματου «κόφτη») «κρας-τεστ» εισπράξεων φόρων, έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Μέχρι την Παρασκευή που τελειώνει ο Σεπτέμβριος, θα πρέπει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν 1,8 δισ. ευρώ, για την α΄δόση του νέου ΕΝΦΙΑ (περίπου 718 εκατ. ευρώ όπως τα υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών) αλλά και τη β’ δόση του φόρου εισοδήματος (περίπου 1,1 δισ. ευρώ).

Υπό κανονικές συνθήκες στην κυβέρνηση αναμένουν να πληρωθούν τελικά περί τα 580 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ (με εισπραξιμότητα 82% όπως προβλέπει το Μνημόνιο) και περίπου 800-900 εκατ. από τη β΄ δόση φόρου εισοδήματος. Στόχος δηλαδή είναι να μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ από τους δύο αυτούς φόρους. Και αυτά είναι μόλις το 1/3 από τα συνολικά 4,35 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχθούν από όλους τους άμεσους και έμμεσους φόρους μέσα στον Σεπτέμβριο.

 

 

 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, περίπου 400-500 εκατ. ευρώ θα μείνει ανείσπρακτο και θα φορτωθεί στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, που δείχνει να πλησιάζει επικίνδυνα προς τα 100 δισ. ευρώ. Το κρίσιμο στοιχείο στη φάση αυτή είναι να φανεί αν θα αλλάξει η εικόνα κόπωσης που φάνηκε στην πληρωμή της α΄δόσης φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο.

Τι είχε δείξει ο Ιούλιος; Ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν πλήρωσαν το 1 από τα 3 ευρώ φόρων που είχε προϋπολογιστεί. Ενώ αναμένονταν 1,146 δισ. ευρώ, τελικώς πληρώθηκαν μόλις 811,09 εκατ. ευρώ, δηλαδή η εισπραξιμότητα έπεσε στο 70,74%. Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα σταθεί «στο ύψος του», κυρίως επειδή λόγω των μαζικών συμψηφισμών φόρου που ζητούν να κάνουν οι φορολογούμενοι. Ακόμα και αν ο κόσμος δεν αντέχει άλλο πια να πληρώνει τόσους φόρους, πάνω από 1,015 εκατομμύρια φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν την α΄δόση ΕΝΦΙΑ χωρίς να πληρώσουν τίποτε, αφού το Κράτος τούς χρωστάει αλλά δεν τους δίνει περίπου 300 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο.

Μετά τον Σεπτέμβριο όμως, αυτό το «άυλο χρήμα» των φορολογουμένων θα τελειώσει και οι πληρωμές θα γίνονται μόνον αν και εφόσον έχουν λεφτά για να πληρώνουν από την τσέπη τους τις προσεχείς υποχρεώσεις τους ως τον Ιανουάριο, δηλαδή άλλες 4 μηνιαίες δόσεις ΕΝΦΙΑ, την τρίτη δόση φόρου εισοδήματος τον Δεκέμβριο, μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας και τις δόσεις για τυχόν ρυθμίσεις παλαιοτέρων χρεών τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.

protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου