Thursday, 25 April, 2024

Οι προθεσμίες της επόμενης εβδομάδας

Οι προθεσμίες της επόμενης εβδομάδας

Φτάνουμε και στο τέλος του Απριλίου και η εβδομάδα που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους συναδέλφους λογιστές, καθώς εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που τρέχει, εκπνέουν και προθεσμίες ετήσιων υποχρεώσεων. Θα αναφερθούμε στις σημαντικότερες.

Υπενθυμίζουμε ότι έως τη Δευτέρα 27 Απριλίου υποβάλλονται τα αρχικά αρχεία των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών συναλλαγών (αποκτήσεων και παραδόσεων) του Μαρτίου.

Σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, δίνεται η δυνατότητα μέχρι τις 27 Απριλίου για υποβολή αίτησης – δήλωσης για προκαταβολή ποσού (άνω των 200 €), με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής από τις προσαυξήσεις. Το υπόλοιπο μπορεί να υπαχθεί στην ρύθμιση έως 26/05/2015 και να καταβληθεί σε 100 δόσεις.

Την τελευταία μέρα του Απρίλη, την Πέμπτη 30 Απριλίου, υποβάλλονται οι δηλώσεις ΦΠΑ του Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και του πρώτου τριμήνου (Ιανουάριος – Μάρτιος) για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων, καθώς και οι στατιστικές δηλώσεις Intrastat του Μαρτίου.

Μέχρι το τέλος του Απρίλη υπάρχει η υποχρέωση κατάρτισης του φακέλου τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών και υποβολή συνοπτικού πίνακα πληροφοριών στην Γ.Γ.Π.Σ. για χρήσεις που έκλεισαν στις 31/12/2014.

Οι δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων για εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, παροχή υπηρεσιών, αμοιβές μελών ΔΣ και αμοιβές εργοληπτών του Φεβρουαρίου υποβάλλονται μέχρι τις 30 Απριλίου.

Εκτός από την πληρωμή των φόρων που προκύπτουν από την υποβολή των παραπάνω δηλώσεων, μέχρι τις 30 Απριλίου πρέπει να καταβληθούν και τυχόν ανείσπρακτα υπόλοιπα Ε.Ε.Τ.Α. έτους 2013 για την αποφυγή επιβάρυνσης με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Στις εργατικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εκτός από την υποβολή των ΑΠΔ Κοινών και Οικοδομοτεχνικών Επιχειρήσεων για τη μισθολογική περίοδο Μαρτίου και των ΑΠΔ Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. (α΄ και β΄ βαθμού) για τη μισθολογική περίοδο Φεβρουαρίου, έως τις 30 Απριλίου, οι εργοδότες πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και τα στοιχεία των ετήσιων αδειών των εργαζομένων για το 2014.

Οι εργοδότες φυσικά δεν πρέπει να αμελήσουν να καταβάλλουν και τις ασφαλιστικές εισφορές της μισθολογικής περιόδου Μαρτίου 2015 πριν τελειώσει ο μήνας.

Για τη δύσκολη περίοδο που ανοίγει για τους συναδέλφους λογιστές – φοροτεχνικούς καθώς ξεκινάει η περίοδος υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος ευχόμαστε καλή δύναμη.

Πηγή: e-forologia.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου