Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εφιάλτης για 70.000 δανειολήπτες από την απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να αλλάξει την ισοτιμία έναντι του ευρώ!

Εφιάλτης για 70.000 δανειολήπτες από την απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να αλλάξει την ισοτιμία έναντι του ευρώ!

– Όσοι έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα δούν τις δόσεις τους να αυξάνονται!
– Νωρίτερα η απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε το ευρώ σε κατάρρευση!
– Το κοινό νόμισμα κατρακύλησε μόλις η ελβετική κεντρική τράπεζα απέσυρε τη στήριξη της ισοτιμίας 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικά φράγκα και μείωσε το βασικό επιτόκιο στο -0,75%

Εφιάλτης για 70.000 περίπου Ελληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Η απότομη άνοδος του ελβετικού νομίσματος κατά 30% αρχικά και στη συνέχεια 15% περίπου προκάλεσε σοκ σε όσους είχαν πάρει κυρίως στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Γιατί η απότομη ανατίμηση προκαλεί ανάλογη αύξηση στο άληκτο κεφάλαιο σε ευρώ, ενώ και η δόση εξυπηρέτησης του δανείου ακριβαίνει αφού ξάθε μήνα θα πρέπει ο δανειολήπτης να αγοράζει ακριβότερα τα ελβετικά φράγκα.

Το δράμα ξεκίνησε πριν από περίπου 8 χρόνια όταν το ελβετικό φράγκο ήταν αδύναμο σε σχέση με το ευρώ και τα επιτόκια δανειοδότησης χαμηλότερα από εκείνα του ευρώ.

Στη συνέχεια το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε ενώ και τα επιτόκια ανέβηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθούν τόσο οι δόσεις όσο και το άληκτο κεφάλαιο.

Από το πρόβλημα απεγκλωβίστηκαν όσοι στην πρώτη ανατίμηση μετέτρεψαν τα δάνειά τους σε ευρώ από ελβετικό φράγκο, αποδεχόμενοι τη ζημιά που είχαν υποστεί.

Για παράδειγμα αν κάποιος χθες είχε δάνειο 100.000 ελβετικά φράγκα που σήμαινε περίπου 83.000 ευρώ, τώρα το άληκτο κεφάλαιο σε ευρώ έχει φτάσει περίπου στις 100.000 ευρώ!

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων. Αν το ελβετικό φράγκο συνεχίσει να ανατιμάται το χρέος θα μεγαλώνει και η δόση θα γίνεται ακριβότερη.

Πηγή: newsit.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου