Friday, 19 April, 2024

Γ. Βαρουφάκης: Ήμουν έτοιμος να υπογράψω

Γ. Βαρουφάκης: Ήμουν έτοιμος να υπογράψω

“Ήμουν έτοιμος να υπογράψω το κείμενο που μου παρουσίασε πριν από το Eurogroup o Μoscovici” αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην συνέντευξη Τύπου
μετά το τέλος του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καταγγέλοντας ότι το κείμενο με το οποίο συμφωνούσε απολύτως αποσύρθηκε με νέο που επιστρέφει τα δεδομένα σε αυτά που ήταν μία εβδομάδα πριν.

Ο κ. Βαρουφάκης κανε λόγο για τελεσίγραφο 48 ωρών και προανήγγειλε έντονες διαβουλεύσεις τις επόμενες ώρες ημέρες.

Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος για δεσμεύσεις, στις οποίες θα περιλαμβάνεται όρος να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες για 4 μήνες, με μόνο αίτημα να μην επιβληθεί υψηλός ΦΠΑ στα νησιά.

“Είμαστε ετοιμοι να κάνουμε τα πάντα τις επόμενες ώρες-ημέρες”, δήλωσε. Δεν έχω αμφιβολίες ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επομενες ημέρες και ότι θα καταλήξουν σε μία θεραπευτική για την Ελλάδα συμφωνία και καλή για την Ευρώπη”.

Το παρασκήνιο 

Αιτία για τη σημερινή διαφωνία είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ότι “είχαμε μία βασική διαφωνία. Στο προηγούμενο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε μία απαίτηση να συνυπογράψουμε στην ιδέα επέκτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχών. Την επόμενη ημέρα στη Σύνοδο συμφώνησαν σε ανακοινωθέν που θα έλεγε ότι θα εξερευνήσουμε το κοινό έδαφος και τη βάση για ένα νέο πρόγραμμα”, είπε.

Πριν το σημερινό Eurogroup, ανέφερε, υπήρξε ακόμη μία πρόοδος. Στη συνάντηση με τον κ. Μoscovici του παρουσίασε ένα ανακοινωθέν «με το οποίο ήμουν τελείως ευτυχής να υπογράψω» είπε το οποίο μιλούσε για αίτημα παράτασης του δανειακού προγράμματος για 4 μήνες. Η επιτροπή θα έδινε τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Με βάση αυτό το κέιμενο θα κάναμε αίτημα για παράταση είπε. Ανέφερε «ειμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε και έναν αριθμό όρων που απαιτούν οι εταίροι για να μας έχουν εμπιστοσύνη».

Ζήταγαν ως όρους την τήρηση των δανειακών υποχρεώσεων, καμία μονομερή ενέργεια από τώρα μέχρι τον Αύγουστο, καμία ενέργεια εκκτροχιασμού ή κάτι που θα επηρρεάσει την χρηματοσπιτωτική σταθερότητα.

«Δυστυχώς, το κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω αποσύρθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup κάτι που δεν μας πήγαινε πίσω στην προηγούμενη Πέμπτη αλλά με στην προηγούμενη Τετάρτη, όταν ζητήθηκε η επέκταση όλου του προγράμματος και ως αντάλλαγμα δόθηκε κάποια ευελιξία» την οποία κριτίκαρε ο ΥΠΟΙΚ ως «νεφελώδη».

Είπε ότι στην ιστορία της ΕΕ τίποτα καλό δεν ήρθε από τελεσίγραφα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα αποσυρθεί. Είπε ζητούμε μία φράση που θα επιτρέψει και στις 2 πλευρές έναν αξιότιμο μέσο για να υποχωρήσει.

Η Ελλάδα είναι μέρος Ευρωζώνης και θα παραμείνει μέλος, είπε. Ειναι μία πλήρως ευρωπαικά προσνατολισμένη κυβέρνηση ζητά να αλλάξει το πρόγραμμα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στις επόμενες 48 ώρες η ευρώπη θα βρει μια διατύπωση που θα προχωρήσει σε ένα συμβολαιο καλό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Πηγή:www.capital.gr
17/2/2015

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου