Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Φρίκη στην Τουρκία: 50 νεκροί σε επίθεση σε γαμήλια τελετή

Συγκλονίζεται η Τουρκία από νέα βομβιστική επίθεση, μάλιστα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη γαμήλια τελετή. Τουλάχιστον 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 94 τραυματίστηκαν, στην πόλη Γκαζιαντέπ στα νοτιοανατολικά της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η επίθεση έγινε σε τμήμα της πόλης με μεγάλο κουρδικό πληθυσμό, ενώ και στην ίδια τη γαμήλια τελετή υπήρχαν πολλοί Κούρδοι. Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες φρίκης από το σημείο, με τις σορούς να είναι σκεπασμένες πρόχειρα με λευκά σεντόνια μέχρι να φτάσουν τα ασθενοφόρα. Αρκετοί έσπευσαν στο σημείο με σημαίες της Τουρκίας, φωνάζοντας συνθήματα για την ενότητα της χώρας. Δεν έλειψαν αψιμαχίες με άλλους που βρίσκονταν στο σημείο, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας. Αργότερα έγινε γνωστό ότι την επίθεση πραγματοποίησε καμικάζι, καθώς στο σημείο βρέθηκε ένα κατεστραμμένο γιλέκο εκρηκτικών.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των οπαδών του κληρικού Φετουλχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν «έδειξε» πάντως περισσότερο προς το Ισλαμικό Κράτος για τη συγκεκριμένη επίθεση. Το Γκαζιαντέπ, περίπου 60χλμ από τη μεθόριο με τη Συρία, βρισκόταν έτσι κι αλλιώς στο στόχαστρο των τζιχαντιστών, οι οποίοι δίνουν μάχες με τις κουρδικές δυνάμεις. Ήδη, τον περασμένο Μάιο είχε σημειωθεί επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Τούρκοι αστυνομικοί. Ο δράστης είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Το τελευταίο διάστημα οι τζιχαντιστές έχουν χάσει εδάφη στη βόρεια Συρία με αποκορύφωμα την πρόσφατη απώλεια της πόλης Μαντζίμπ.

Πολλοί εκτιμούν ότι η επίθεση στη γαμήλια τελετή ήταν πράξη εκδίκησης, αλλά και επίδειξη δύναμης από πλευράς των τζιχαντιστών. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι λίγες ώρες πριν την επίθεση ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιδιώκει να διαδραματίσει «πιο ενεργό» ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία προκειμένου να «τερματιστεί το λουτρό αίματος». «Ως περιφερειακός παίκτης, η Τουρκία θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη Συρία στους επόμενους έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να διασπαστεί η Συρία πάνω σε εθνοτικές γραμμές, για την Τουρκία αυτό είναι καίριας σημασίας» είπε ο πρωθυπουργός. Η Τουρκία φοβάται τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ενίσχυση της κουρδικής αυτονομίας στη βόρεια Συρία στη δική της πλευρά. Το Κουρδικό στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει πάρει φωτιά μετά τον πλήρη εκτροχιασμό της κατάστασης έπειτα από το θάνατο της εκεχειρίας το 2015.

Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου