Friday, 19 April, 2024

Σφαλιάρα στους κερδοσκόπους: Έχασαν 120 δισ. λίρες στο βρετανικό χρηματιστήριο

Με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Λονδίνο οι διεθνείς κερδοσκόποι έδειξαν τον πανικό τους μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ

Με την εκκίνηση των συναλλαγών έχασαν 120 δισ. λίρες  από το βρετανικό χρηματιστήριο. Οι μετοχές των τραπεζών της Barclays και της Royal Bank of Scotland πέφτουν και οι δύο κατά 25%.

Δραματική πτώση της λίρας

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων ετών καταγράφει το βρετανικό νόμισμα μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και την επιλογή των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Οι επενδυτές βρίσκονται σε πανικό και η λίρα καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 8%. Η πτώση της λίρας είναι η μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Οι προθεσμιακές τιμές των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου (E – mini futures του S&P 500 και του Nasdaq) κατρακύλησαν έως 5% σήμερα το πρωί, προκαλώντας αυτόματες διακοπές των συναλλαγών, μετά την ψήφο της Βρετανίας για την έξοδό της από την ΕΕ. Η δραστική πτώση των προθεσμιακών τιμών υποδηλώνει ότι η Wall Street θα ανοίξει με βαριές απώλειες αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, καθώς το ιστορικό δημοψήφισμα ώθησε τους επενδυτές να στραφούν στο δολάριο και άλλα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, ανησυχώντας για ένα πιθανό σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Οι βρετανικές αγορές έκαναν βουτιά, με τη στερλίνα να υποχωρεί σε χαμηλό επίπεδο 31 ετών, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράφουν μεγάλες απώλειες στο άνοιγμα της αγοράς. Οι ασιατικές αγορές, επίσης, σημείωσαν μεγάλη πτώση. Οι συναλλαγές στις προθεσμιακές τιμές του S&P 500 και του Nasdaq διακόπηκαν σύντομα, μετά την πτώση τους πάνω από 5%, ενώ μετά την επανάληψη των συναλλαγών σημείωναν πτώση 4,8%. Πανικό προκάλεσε στη χρηματιστηριακή αγορά της Νότιας Κορέας, η ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας, από την ΕΕ.

Ο βασικός δείκτης KOSPI έχασε περισσότερο από το 4% της αξίας του, κάτω από τις 1.900 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης KOSDAQ έχασε το 7% της αξίας του, προκαλώντας τη διακοπή των χρηματιστηριακών συναλλαγών για πέντε λεπτά. Οι χρηματιστηριακές αρχές της Νότιας Κορέας συνεδρίασαν εκτάκτως προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος των επιπτώσεων που προκαλεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Η γαλλική επενδυτική τράπεζα Exane BNP Paribas πρόβλεπει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να υποχωρήσουν έως 15% τις επόμενες ημέρες μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησης είναι ένα άσχημο σοκ για τις αγορές σήμερα», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Exane. Πρόσθεσαν ότι προβλέπουν πιθανή υποχώρηση 10-15% των ευρωπαϊκών μετοχών τις επόμενες λίγες ημέρες.

pronews

Σφαλιάρα στους κερδοσκόπους: Έχασαν 120 δισ. λίρες στο βρετανικό χρηματιστήριο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου