Friday, 19 April, 2024

Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων

Πυρκαγιά ξέσπασε στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων.
Η περιοχή εκκενώθηκε, ενώ σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, ενώ γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι όσοι βρίσκονταν στην Παναγία των Παρισίων απομακρύνθηκαν εγκαίρως. Ερευνα για την πυρκαγιά ξεκίνησε η εισαγγελία.
Εξαιτίας της πυρκαγιάς το εντυπωσιακό βέλος, η κορυφή του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων, κατέρρευσε. Εκπρόσωπος του καθεδρικού δήλωσε στο AFP ότι καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του. Οι φλόγες έφτασαν στη στέγη του καθεδρικού ναού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές καθώς είναι σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης, και γρήγορα επεκτάθηκαν στο βέλος.
Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας. Στις φωτογραφίες φαίνεται ότι η φωτιά έχει εκδηλωθεί στα κωδωνοστάσια. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από τις εργασίες που γίνονται στην Παναγία των Παρισίων. Η αστυνομία θεωρεί πως πρόκειται για ατύχημα.
Για την πυρκαγιά έκανε ανάρτηση στο Twitter και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. «Μία τρομερή φωτιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Εχουμε κινητοποιηθεί σε συνεργασία με την αστυνομία. Καλώ όλους να σεβαστούν την περίμετρο ασφαλείας», έγραψε.
Τη φρίκη του για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter έδωσε τη συμβουλή του και για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. «Τόσο φρικτό να βλέπεις την τεράστια πυρκαγιά στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων. Ισως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναέρια μέσα για να τη σβήσουν. Πρέπει να δράσουν γρήγορα!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Δήλωση έκανε και η Μελάνια Τραμπ. «Ραγίζει η καρδιά μου για τους ανθρώπους στο Παρίσι, βλέποντας στη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Προσεύχομαι για την ασφάλεια όλων», είπε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.
Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού.
Η κατασκευή της Παναγίας των Παρισίων άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα ολοκληρώθηκε η κατασκευή. Θαυμασμό για την αρχιτεκτονική του ναού προκαλούν η υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα βιτρό παράθυρα.
Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στην Παναγία των Παρισίων στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης, ενώ με έμπνευση αυτόν τον ναό έγραψε ο Βίκτορ Ουγκώ έγραψε το γνωστό μυθιστόρημα.
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου