Thursday, 28 March, 2024

Πτήση τρόμου για τους 497 επιβάτες του Α380 της Air France (vid)

Ετοιμαζόμασταν για τη συντριβή – Βίντεο με την προσγείωση του Airbus στο μικρό αεροδρόμιο του Καναδά, Goose Bay

«Αισθάνθηκα σαν να πέσαμε σε μία τεράστια λακκούβα. Άπαντες ήταν τρομοκρατημένοι», δήλωσε ένας από τους επιβάτες

Τον απόλυτο τρόμο βίωσαν δεκάδες επιβάτες που ταξίδευαν με το Airbus Α380 της Air France από το Παρίσι στο Λος Άντζελες, όταν εξερράγη ο ένας από τους κινητήρες του αεροσκάφους, σε ύψος 37.000 ποδιών πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι περιγραφές των επιβατών είναι συγκλονιστικές, καθώς, όπως υποστηρίζουν σε δηλώσεις τους στα διεθνή ΜΜΕ, στην καμπίνα επικράτησε μεγάλος πανικός, ενώ οι άνθρωποι είχαν τρομοκρατηθεί και πολλοί πίστευαν ότι θα πεθάνουν.

Η πτήση της Air France AF066 απογειώθηκε από το Παρίσι. Ενώ βρισκόταν πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, σε ένα σημείο που έχει αναταρράξεις, ακούστηκε μία μεγάλη έκρηξη. «Αισθάνθηκα σαν να πέσαμε σε μία τεράστια λακκούβα. Αμέσως μετά, ακούστηκε μία μεγάλη έκρηξη. Επικράτησε ο απόλυτος τρόμος. Όλοι ήταν τρομοκρατημένοι, μεταξύ τους και εγώ», δήλωσε ο Rick Engebretsen, ο οποίος ταξίδευε με το A380 για Λος Άντζελες. «Το αεροσκάφος τρανταζόταν ολόκληρο και ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός. Όλα έδειχναν ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί», πρόσθεσε.

«Ήταν η στιγμή που άπαντες είχαν πέσει για ύπνο. Μόλις συνέβη αυτό, αμέσως ξεκίνησε η προετοιμασία. Προετοιμαζόμασταν για πιθανή πτώση του αεροσκάφους. Το αεροπλάνο έχανε ύψος με ταχύτητα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, οι πιλότοι το ισορρόπησαν και η πορεία συνεχίστηκε χωρίς άλλα προβλήματα», τόνισε ο ίδιος επιβάτης, περιγράφοντας το μικρό αυτό διάστημα που είδε τη… ζωή του περνά σαν κινηματογραφική ταινία μπροστά στα μάτια του. «Άπαντες ήταν τρομοκρατημένοι…», δήλωσε, αναδεικνύοντας την κατάσταση πανικού που επικράτησε εκείνη τη στιγμή.

«Ακούστηκε ένας μεγάλος θόρυβος και το αεροπλάνο έδειχνε να χάνει ύψος. Ήταν σαν να συγκρουστηκάμε με ένα μεγάλο τζιπ στα 35.000 πόδια. Αρχίσαμε να πέφτουμε, αλλά γρήγορα οι πιλότοι το επανέφεραν», δήλωσε η Πάμελα Άνταμς, μία ακόμη επιβάτης που έζησε τον τρομο μέσα στο γαλλικό Airbus. «Αρχικά νόμιζα πως χτυπήσαμε κάποιο πουλί. Αμέσως μετά, όμως, αντιλήφθηκα πως η κατάσταση ήταν πολύ πιο σοβαρή», πρόσθεσε.

Οι επιβάτες εξήραν τη συμπεριφορά του πιλότου, τόσο κατά τη στιγμή της κρίσης, όσο και μετά τον έλεγχό της. Όπως δήλωσαν στα διεθνή ΜΜΕ, μόλις σταθεροποιήθηκε το μεγάλο αεροσκάφος, βγήκε ο ίδιος από την καμπίνα του και ενημέρωσε τους επιβάτες για τη ζημιά, τονίζοντας ότι το Airbus διαθέτει πολλές μηχανές και ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Το Α380 άλλαξε πορεία και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Goose Bay στον Καναδά, για λόγους ασφαλείας. Παρ’ ότι πρόκειται για ένα μικρό αεροδρόμιο, δίχως υποδομές υποστήριξης για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, η προσγείωση έγινε χωρίς προβλήματα, ενώ η εκκένωση των επιβατών έγινε με την ειδική φουσκωτή σκάλα που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτων περιστάσεων. Η Air France ακολούθως, επιστράτευσε δύο πτήσεις με αεροσκάφη της, προκειμένου οι 497 επιβάτες να μεταφερθούν ασφαλώς στον προορισμό τους, το Λος Άντζελες.

Ορισμένοι, πάντως, είχαν την ψυχραιμία να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο…

protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου