Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Οργή στα προάστια του Παρισιού μετά τον βιασμό νεαρού μαύρου από αστυνομικούς

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι εξοργισμένοι απ’ τις καταγγελίες ότι ένας νεαρός υπέστη σοβαρή σεξουαλική κακοποίηση

μετά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς.

Το πλήθος κατέβηκε στους δρόμους του προαστείου Aulnay-sous-Bois κρατώντας στα χέρια πλακάτ που έγραφαν «Δικαιοσύνη για τον Τεό», ενώ κάποιος είχε γράψει στους τοίχους το σύνθημα «αστυνομικοί, βιαστές». Ο 22χρονος φέρεται να δέχτηκε χτύπημα με γκλομπ «στη διάρκεια ελέγχου ταυτότητας», όπως είπε η αστυνομία, στο προάστειο της γαλλικής πρωτεύουσας την περασμένη Πέμπτη. Ο Τεό, όπως λέγεται το θύμα, διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για βιασμό σ’ έναν αστυνομικό, ενώ τρεις συνάδελφοί του κατηγορούνται για επίθεση. Ο Τεό περιέγραψε στο γαλλικό δίκτυο BFM πώς τον διέταξαν οι αστυνομικοί να ακουμπήσει τα χέρια σ’ έναν τοίχο στο Aulnay-sous-Bois. «Τον είδα με το γκλομπ. Το έσπρωξε σκόπιμα στα οπίσθιά μου. Σωριάστηκα κάτω κρατώντας το στομάχι μου. Δεν είχα δυνάμεις».

Eνώ στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο από τη σύλληψη του νεαρού.

«Ο κόσμος βιώνει τον εξευτελισμό», είπε ο Αμπτνάλα Μπεντζάνα, πρώην αντιδήμαρχος του προαστίου. «Πάνε και το κάνουν αυτό σ’ ένα νεαρό άνδρα. Μόνον εκρήξεις μπορεί να πυροδοτήσει αυτό», πρόσθεσε αναφερόμενος στη γειτονιά του Τεό. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Λερού επιβεβαίωσε ότι και οι τέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ο Φρεντερίκ Γκαμπέ, συνήγορος του αστυνομικού που κατηγορείται για βιασμό, δήλωσε ότι ο πελάτης «ουδέποτε θέλησε να προκαλέσει τραυματισμό στο θύμα κι ότι το χτύπημα έγινε εντελώς ακούσια, χωρίς ο ίδιος να αντιληφθεί κάποιον τραυματισμό».

Ο Υβ Λεφέβρ, εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών, θεωρεί ότι η κατηγορία περί βιασμού απαγγέλθηκε στο συνάδελφό του «για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να σταματήσει ένα ξέσπασμα βίας στο προάστιο». Συγκρούσεις αναφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο σ’ έναν οικισμό μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Οι τελευταίοι πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο, στάσεις λεωφορείου, ενώ επιχείρησαν να βάλουν φωτιά και σ’ ένα λεωφορείο. Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα. Ένα παρακλάδι της αμερικανικής οργάνωσης “Black Lives Matter” έσπευσε να επωφεληθεί απ’ το περιστατικό με τον Τεό και βοήθησε στο συντονισμό των διαδηλώσεων μετά την καταγγελλόμενη επίθεση εις βάρος του 22χρονου.

Η διαδήλωση στο Aulnay-sous-Bois έρχεται μετά το θάνατο πέρυσι ενός 24χρονου ενώ βρισκόταν υπό κράτηση σ’ ένα άλλο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Το 2005 ο θάνατος δύο εφήβων από ηλεκτροπληξία ενώ προσπαθούσαν να κρυφτούν απ’ τους διώκτες τους αστυνομικούς, πυροδότησε ταραχές που διήρκεσαν εβδομάδες σε πολλά παρισινά προάστια, μεταξύ των οποίων και το Aulnay-sous-Bois.

iefimerida.gr

Οργή στα προάστια του Παρισιού μετά τον βιασμό νεαρού μαύρου από αστυνομικούς

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου