Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κωνσταντινούπολη: Νικητής ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Συνεχάρη το νικητή ο κυβερνητικός υποψήφιος Μπιναλί Γιλντιρίμ που ηττήθηκε για δεύτερη φορά στις δημοτικές εκλογές

Η νίκη μας σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την Τουρκία, δήλωσε ο Ιμάμογλου που δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζει για δεύτερη φορά την νίκη στη σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία με το 53,6% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 94,5% των ψήφων (CNN TURK).
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,4%.
Ο για δεύτερη φορά νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία». «Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάλεσε τον Ερντογάν «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη».
«Κ. πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη το νικητή
Ο υποψήφιος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον για δεύτερη φορά νικητή των εκλογών Εκρέμ Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη.
Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».Στις σημερινές εκλογές είχαν δικαίωμα ψήφου πάνω από 10 εκ. δημότες. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις το ποσοστό της συμμετοχής αναμένεται να είναι υψηλό.
Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».
Ο Εκρέμ Ιμάμολγου προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.
Με παρατράγουδα η διαδικασία
Νωρίτερα, σε διάφορα εκλογικά κέντρα της Πόλης ψήφισαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, οι υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου της Πόλης και διάφοροι πολιτικοί. Σε κάποια εκλογικά κέντρα παρατηρήθηκαν προβλήματα και παρατυπίες. Σε κάποιες περιπτώσεις επικράτησε ένταση και τα κόμματα που συμμετάσχουν στις εκλογές προσέφυγαν στην εκλογική αρχή. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν προβληματισμό και για το γεγονός ότι κάποιοι από τους εκλογικούς φακέλους έφεραν την σφραγίδα των βουλευτικών και όχι των δημοτικών εκλογών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου