Thursday, 25 April, 2024

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Esslingen της Γερμανίας

Τα ποντιακά σωματεία της Βάδης Βυδεμβέργης, με τον ονομασία “Δωδεκάπολις” της Γερμανίας πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της ποντιακής γενοκτονίας

στην ορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Esslingen το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μάη 2019, με τη συμμετοχή μελών των ποντιακών σωματείων και οργανώσεων, αλλά και Ελλήνων κατοίκων της περιοχής.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε ομιλία από τη Γενική Πρόξενο της Στουτγκάρδης Ελένη Λιανίδου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό καθιερώνοντας την 19η Μάη ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ημέρα αυτή είναι, που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε το 1919 στη Σαμψούντα, για να συνεχίσει με εντονότερο και φρικιαστικότερο τρόπο, τη συστηματική γενοκτονία του ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923. Με την αναγνώριση της ως ημέρα επετείου της ποντιακής γενοκτονίας, η Βουλή των Ελλήνων θέλησε έστω και στο ελάχιστο να συμβάλει στην αποκατάσταση της ηθικής καταστροφής που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός, καθιερώνοντας μία ημέρα ιστορικής μνήμης ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ακόμη και σήμερα επανεμφανίζονται φαινόμενα ρατσισμό, ξενοφοβίας και σωβινισμού».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) Ανέστης Οσεπίδης στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή και έφερε στη μνήμη του τις θύμησες λέγοντας πως και οι παππούδες του υπήρξαν θύματα της γενοκτονίας. Είναι ακούσματα που έχει κάθε οικογένεια Ελλήνων προσφύγων του Πόντου μιας και ήταν χιλιάδες τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


Ακολούθησε ομιλία του Ιωάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα της γενοκτονίας και τα αίτια που δημιουργούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται και πως μπήκε το σχέδιο των οθωμανών και των νεοτούρκων για να ξεριζώσουν τους Έλληνες του Πόντου και τους χριστιανικούς λαούς της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την γη που έζησαν αυτοί και οι πρόγονοί τους για χιλιάδες χρόνια, προκειμένου να εκπληρωθεί το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους».
Η εκδήλωση έκλεισε με ερμηνεία ποντιακών τραγουδιών από παιδιά των συλλόγων με τη συνοδεία της λύρας του Χαράλαμπου Θεοδωρίδη και του Παναγιώτη Κοσκερίδη.


Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα, που ετοίμασαν οι γυναίκες των ποντιακών συλλόγων της Βάδης Βυδεμβέργης.
Συγκέντρωση και πορεία στη Στουτγάρδη
Όλα είναι έτοιμα στη Στουτγάρδη, για μία ακόμη μαχητική εκδήλωση μνήμης με κεντρικό ομιλητή τον ηγέτη των Πρασίνων στη Γερμανία, τον Τζεμ Όζντεμιρ (Cem Ozdemir), και άλλους σημαντικούς ομιλητές, σε μια εκδήλωση που διοργανώνουν οι ποντιακοί σύλλογοι «Δωδεκάπολις», στο κρατίδιο της Βάδης Βυδεμβέργης στη Γερμανία.
Μία πορεία ζωής, με το σύνθημα «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη», για να τιμήσουν οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων τα 100 χρόνια από τη σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, όταν αποβιβάστηκε ο Κεμάλ πασά στην Αμισό.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιείται αυτή την ώρα – περί τις 3μμ, στην πλατεία WILHELMPLATZ, απέναντι από το Ελληνικό Προξενείο της Στουτγάρδης και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι θα πραγματοποιήσουν πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης και θα καταλήξουν στην πλατεία Ολοκαυτωμάτων, όπου θα γίνουν οι ομιλίες και η κατάθεση στεφάνων από τους συγκεντρωμένους.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ – efxinospontos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου