Saturday, 20 April, 2024

Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο δράστης της Φλόριντα…

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες χθες στον φερόμενο δράστη της ένοπλης επίθεσης στο αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα, που πυροβόλησε

και σκότωσε πέντε ανθρώπους την Παρασκευή.

Ο 26χρονος βετεράνος του πολέμου του Ιράκ, Εστεμπάν Σαντιάγκο, κινδυνεύει με την επιβολή της εσχάτης των ποινών, της θανατικής ποινής, εάν καταδικαστεί, σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που τον βαραίνουν Σαντιάγκο είναι αυτή της άσκησης πράξης βίας, της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης, της χρήσης όπλου για διάπραξη βίαιου εγκλήματος και πρόκλησης θανάτου. Οι αρχές που τον ανέκριναν δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, αναφορικά με τα κίνητρά του, καθώς συνεχίζουν να εξετάζουν και το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Σαντιάγκο επέλεξε να ταξιδέψει στην Φλόριντα για να διαπράξει την επίθεση. Έφτασε στο Φορτ Λόντερντεϊλ από την πόλη Ανκορέιτζ της Αλάσκας κι άρχισε να πυροβολεί στην ζώνη παραλαβής αποσκευών μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο.

Ο Μάρλιν Ρίτσμαν, στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών και επικεφαλής του τμήματος του ερευνών της Ανκορέιτζ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε τον Νοέμβριο στο τμήμα του τον Νοέμβριο, συμπεριφερόμενος αλλόκοτα. Ο 26χρονος είχε πει στους πράκτορες του FBI ότι μια αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ελέγχει το μυαλό του και του ζητά να παρακολουθεί βίντεο του Ισλαμικού κράτους.

«Ο Σαντιάγκο είχε τρομοκρατικές σκέψεις και πίστευε ότι είχε επηρεαστεί από το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Άνκορεϊτζ, Κρις Τόλεϊ. Μεταφέρθηκε σε ιατρική μονάδα για να υποβληθεί σε ψυχολογικό έλεγχο.

Του επέστρεψαν το όπλο

Ένα περίστροφο που κατέσχεσε η αστυνομία από τον Σαντιάγκο κατά την διάρκεια της ψυχικής του αξιολόγησης, όμως του το επέστρεψε τον προηγούμενο μήνα, αφού δεν κρίθηκε ψυχικά ασθενής, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές. Πάντως, επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε πως δεν είναι σαφές αν πρόκειται για το ίδιο ημιαυτόματο περίστροφο διαμετρήματος 9 χιλιοστών με το οποίο ο δράστης εξαπέλυσε την επίθεση την Παρασκευή. Ο Τζορτζ Πάιρο, πράκτορας του FBI, δήλωσε πως «φαίνεται πως ο ένοπλος έδρασε μόνος, όμως όπως είπα, βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας».

«Πήραμε κατάθεση από περίπου 175 μάρτυρες, έχουμε στην κατοχή μας βίντεο, έχουμε συλλέξει στοιχεία από το σημείο της επίθεσης και συνεχίζουμε να ερευνάμε κάθε πιθανό σενάριο. Δεν αποκλείουμε τίποτα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

fonaklas

Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο δράστης της Φλόριντα…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου