Friday, 19 April, 2024

Αλβανία: Δεν θα σταματήσουν οι διαδηλώσεις μέχρι να πέσει ο Ράμα

Η αντιπολίτευση στην Αλβανία προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης, μετά τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν στη διαδήλωση του Σαββάτου.
Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησαν ξανά να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στα Τίρανα. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, για να διαλύσει το πλήθος, που πετούσε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και άλλοι τόσοι αστυνομικοί.


Βασικό αίτημα των χιλιάδων συγκεντρωμένων ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης και η διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μπλοκάρει τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο για αρκετές ημέρες, ενώ κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του Εντι Ράμα. «Κάθε ημέρα και κάθε νύχτα θα υπάρχει δράση από τους πολίτες, διαμαρτυρίες. Δεν πρέπει να γυρίζεται το άλλο μάγουλο όταν οι απατεώνες του κράτους σας χτυπούν», είπε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά στους συγκεντρωμένους και τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν μέχρι να παραιτηθεί ο Ράμα και να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.


«Η Αλβανία δεν αποσταθεροποιείται από τις διαδηλώσεις για τις ευρωπαϊκές αξίες. Έχει αποσταθεροποιηθεί από το έγκλημα και τον εναγκαλισμό του από την κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη», τόνισε ο Μπασά, επικρίνοντας τις χώρες που είχαν κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
Την Παρασκευή, η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε ότι ενώ οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι θεμελιώδης πυλώνας της δημοκρατίας «οι πράξεις βίας, όπως η καταστροφή δημόσιας περιουσίας, είναι παράνομη».
Επίσης, σε ανακοίνωσή της η αποστολή της ΕΕ στα Τίρανα ανέφερε «Κάθε μορφή πρόκλησης στη βία δεν είναι ανεκτή. Καλούμε ξανά όλους τους ηγέτες κομμάτων να δείξουν ευθύνη και να αποφευχθεί η όποια κλιμάκωση κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων».
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου