Thursday, 28 March, 2024

Άρχισε η μάχη των μαχών στη Συρία

Άγριες συγκρούσεις από χτες Κυριακή διεξάγονται στο βόρειο τμήμα του Χαλεπιού στην Συρία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Handerat, όπως μεταδίδουν οι Τούρκοι ανταποκριτές

από την έκβαση των οποίων θα κριθεί και η τύχη του ίδιου του Χαλεπιού, καθώς και η προέλαση προς τα βόρεια του συριακού στρατού προς τα τουρκικά σύνορα.
Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ κρίσιμη και όπως αναφέρεται οι δυνάμεις του καθεστώτος στηριζόμενες από την ρωσική αεροπορία έχουν κόψει τον δρόμο μεταξύ του Azez που βρίσκεται υπό την αντιπολίτευση και του Χαλεπιού, περικυκλώνοντας το Χαλέπι που μόνο στην περιοχή του Handerat η αντιπολίτευση έχει ακόμα πρόσβαση. Όπως τονίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, αν πέσει το Χαλέπι τότε καταρρέει όλη η «επανάσταση» κατά του Άσαντ και σαν συνέπεια αυτής της εξέλιξης εκατομμύρια προσφυγές θα κατευθυνθούν προς την Τουρκία, ενώ τα συριακά στρατεύματα θα προχωρούν ολοταχώς και θα πλησιάσουν επικίνδυνα προς την τουρκική μεθόριο. Η εξέλιξη αυτή που διαγράφεται πολύ πιθανή, θα ανάψει την φωτιά για τουρκική επέμβαση στο συριακό έδαφος, γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση. Εντυπωσιακό είναι πως ο κύριος αρθρογράφος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Yeni Şafak, ο İbrahim Karagül, καλεί σήμερα την Τουρκιά να εισβάλλει αμέσως στην Συρία γιατί μετά θα είναι πολύ αργά και δεν θα μπορεί να σηκώσει το βάρος της πλήρης κατάρρευσης του μετώπου από τις δυνάμεις του Άσαντ.
Ο Τούρκος αρθρογράφος τονίζει ότι στην πραγματικότητα η Τουρκιά είναι ήδη σε πόλεμο με την Ρωσία και το Ιράν και ότι θα πρέπει να στηριχτεί στην συμμαχία με την Σαουδική Αραβία που θα στείλει, όπως τονίζει κατόπιν συμφωνίας με την Άγκυρα, μεγάλη στρατιωτική δύναμη από 150.000 άντρες για ενίσχυση των Τούρκων.
Αντιλαμβάνεται κανείς οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και σίγουρα θα έχουμε πολλά γεγονότα ενώ στην Άγκυρα καταφθάνει η κ. Μέρκελ για να συζητήσει με τους Τούρκους το προσφυγικό ζήτημα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Άρχισε η μάχη των μαχών στη Συρία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου