Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Με δύο μεγάλα γεγονότα ο φετινός εορτασμός στην Παναγία Σουμελά

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο στην Ημαθία θα αποτελέσει και φέτος το επίκεντρο του εορτασμού της Παναγίας για τους πιστούς στη Βόρεια Ελλάδα

Οι εκδηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα το βράδυ και θα ολοκληρωθούν αργά το μεσημέρι της Τρίτης.
Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ αναμένεται να προσέλθουν δεκάδες υπουργοί, βουλευτές, στελέχη της αυτοδιοίκησης, ιεράρχες κ.ά. Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχει ο σεβασμιοτάτος μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, συνοδευόμενος από αρχιερείς, μέλη της Ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος.
Τα οστά του Λ. Ιασωνίδη
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Γιώργο Τανιμανίδη, δύο είναι τα ξεχωριστά γεγονότα του φετινού εορτασμού. Το πρώτο αφορά τη μεταφορά των οστών του Λεωνίδα Ιασωνίδη στο ειδικό νεκροταφείο της μονής όπου βρίσκονται τα οστά και άλλων επιφανών ανθρώπων του Πόντου οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα για την επανασύσταση του ιερού προσκυνήματος στην Ελλάδα (αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Φιλιππίδης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Ισαάκ Γαβριηλίδης, Σταύρος Νικολαΐδης κ.ά.). Ειδικότερα, ο Λ. Ιασωνίδης, από τα πολιτικά σύμβολα του νεότερου ποντιακού και προσφυγικού ελληνισμού, υπουργός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος μεσολάβησε στον τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού προκειμένου να μεταφερθεί η ιερή εικόνα της Παναγίας από το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην Ελλάδα. Επιπλέον, εργάστηκε για την παραχώρηση έκτασης 500 στρεμμάτων στο όρος Βέρμιο προκειμένου να χτιστεί εκεί το εν Ελλάδι μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Σύμφωνα με τον κ. Τανιμανίδη η διοίκηση του Ιδρύματος σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή μνημείου αλλά και προτομής προς τιμήν του Λ. Ιασωνίδη. Αύριο το απόγευμα το Ίδρυμα Παναγίας Σουμελά θα απονείμει το μετάλλιο της ιεράς μονής στην ανιψιά του Λ. Ιασωνίδη, Ναυσικά Γκάγκαλη Ιασωνίδη η οποία επίσης έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της στη μονή.
Συλλείτουργο
Το δεύτερο σημαντικό γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Τανιμανίδη είναι ότι για πρώτη φορά μετά την εκδίωξη των Ποντίων από τα πάτρια εδάφη θα συλλειτουργήσουν στην ιερά μονή του Βερμίου τα τρία μεγαλύτερα ιερά προσκυνήματα του Πόντου. Πρόκειται για τις τρεις ιστορικότερες μονές του Πόντου, την Παναγία Σουμελά, τον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα, την αρχαιότερη μονή στον Πόντο η οποία έχει επανασυσταθεί στην περιοχή της Κοζάνης και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα που έχει επανασυσταθεί στη Νάουσα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος, απόψε πρόκειται να γίνει συναυλία στον αύλειο χώρο της ιεράς μονής με τραγούδια από την περιοχή του Πόντου, της Μικράς Ασίας καθώς και Θρακιώτικα. Αύριο, παραμονή της εορτής του Δεκαπενταύγουστου μουσικά σχήματα του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην «Παναγία Σουμελά», πλαισιωμένα από καταξιωμένους μουσικούς, θα ταξιδέψουν με τις μελωδίες τους τούς επισκέπτες στον αλησμόνητο Πόντο. Επίσης, για μια χρονιά ακόμη θα δοθεί υποτροφία από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στον αριστεύσαντα μαθητή, του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, Σταύρο Τοπαλίδη, στη μνήμη των παιδιών του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν άδικα τη ζωή τους, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου 2003. Όπως κάθε χρόνο, νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος με παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν», θα «φρουρούν» και θα συνοδεύουν τη Σεπτή Εικόνα της Σουμελιώτισσας, πλαισιωμένοι από εκπρόσωπους Ποντιακών Σωματείων.

Συνοπτικά το πρόγραμμα
Δευτέρα 14 Αυγούστου
18:00 Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας στην Ιερά Μονή της «Παναγίας Σουμελά», ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της Αγίας Εικόνας. Απονομή του μεταλλίου της ιεράς μονής στην Ναυσικά Γκάγκαλη Ιασσωνίδη, ανιψιά του Λεωνίδα Ιασωνίδη.
21:00 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων.
Τρίτη 15 Αυγούστου
07:00 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονος.
11:00 Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
12.30 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων σωματείων.

voria.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου