Friday, 29 March, 2024

Θεσσαλονίκη: Λαοθάλασσα στη λιτανεία του Αγίου Δημητρίου

Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν σήμερα το πρωί στη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους γύρω από τον ναό.
Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ενώ συλλειτούργησαν πολλοί Αρχιερείς και στην ιερά λιτανεία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων. Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ευχήθηκε σε όλους «η ευλογία του αγίου Δημητρίου να μας δυναμώνει και να μας χαρίζει υγεία».


Λίγες πόλεις έχουν τόσο στενή σχέση με τον προστάτη Άγιο τους όπως έχει η Θεσσαλονίκη με τον Άγιο Δημήτριο. Ο Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυρας και Μυροβλύτης, καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη από αριστοκρατική οικογένεια.
Ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Με τη βοήθεια του Αγίου η πόλη σώθηκε πολλές φορές από τις επιδρομές των Αβάρων, των Σλάβων και των Βουλγάρων. Οι υπερασπιστές της διηγούνταν πολλές φορές ότι έβλεπαν έναν πολεμιστή πάνω στο άλογο του να προχωρεί μπροστά στα πλήθη και να καταδιώκει με το ξίφος του τους εχθρούς. Με αυτή την μορφή παρουσιάζεται και από τη βυζαντινή αγιογραφία.
Οι μαρτυρίες λένε ότι δεν τον έβλεπαν σε όνειρο, αλλά τον έβλεπαν στην πραγματικότητα αυτόν τον ίδιον να μάχεται μεταξύ των στρατιωτών, να προηγείται και να οδηγεί αυτούς στην νίκη και στην σωτηρία.
dogma.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου