Saturday, 27 April, 2024

Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο ανοίγει και πάλι τις πύλες της!

Η πρόσβαση θα επιτρέπεται μέχρι την κεντρική είσοδο του μοναστικού συγκροτήματος
Μετά από περίπου δύο χρόνια  εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης του βραχώδους περιβάλλοντος, το σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού, η Παναγία Σουμελά, ετοιμάζεται και πάλι να δεχθεί τους επισκέπτες της. Βέβαια αυτό συμβαίνει λίγες μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο και αφού δεν μπόρεσε να τελεσθεί για τρίτη χρονιά η λειτουργία, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων πιστών από την Ελλάδα και την Ρωσία.

Οι τουρκικές Αρχές θα επιτρέψουν την πρόσβαση μέχρι την κεντρική είσοδο του μοναστικού συγκροτήματος, στα εκδοτήρια εισιτηρίων, λίγο πριν από τα σκαλιά που οδηγούν σε αυτό ενώ η πλήρης πρόσβαση σε όλους τους χώρους θα επιτραπεί το 2019.


Στη διάρκεια των εργασιών εντοπίσθηκαν και μυστικοί μέχρι τώρα χώροι που προκάλεσαν το ενδιαφέρον ερευνητών και πιστών. Το μυστικό παρεκκλήσι που βρέθηκε θα είναι επίσης επισκέψιμο από τις επόμενες ημέρες.
Η Μονή σταμάτησε να λειτουργεί το 2015, με το αιτιολογικό ότι είχαν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Προκειμένου να μην κινδυνέψουν -όπως ανακοινώθηκε επισήμως-ανθρώπινες ζωές, αποφασίστηκαν παρεμβάσεις που αφορούσαν την απομάκρυνση ενός βράχου περίπου 600 τόνων που υπέρκειται της Μονής, ο οποίος, σύμφωνα με τους μηχανικούς, υπήρχε περίπτωση να πέσει και να καταστρέψει όλα τα ιστορικά κτίσματα.
«Σύντομα θα ολοκληρωθούν τα έργα στη Σουμελά» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Μουρί Ερσόι, ο οποίος πραγματοποίησε επιθεώρηση των αναστηλωτικών εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι οι επικίνδυνοι βράχοι απομακρύνθηκαν και ότι μένουν ορισμένοι που, είτε θα κατέβουν, είτε θα ενωθούν με τον μεγάλο βράχο, ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον κίνδυνος για το μνημείο και για ανθρώπινες ζωές. «Οταν γίνει καθαρισμός και των τελευταίων βράχων, τότε η αναστήλωση θα έχει ολοκληρωθεί».
Σημαντικό έργο θεωρείται και οι πέντε εξέδρες παρατήρησης που κατασκευάζονται σε διάφορα σημεία απέναντι από το μοναστήρι, σε ορεινό δρόμο που διασχίζει το βουνό, οι οποίες θα προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδική θέα.
Εργασίες έγιναν και για την προστασία των ριζών των δέντρων που εξείχαν, στο μονοπάτι που οδηγεί στη μονή Σουμελά. Οι ρίζες αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι μάρτυρες ιστορίας τεσσάρων αιώνων!
life-events.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου