Thursday, 28 March, 2024

Εντείνονται οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για το “λουκέτο” στην Παναγία Σουμελά

Η Μονή έκλεισε για πρώτη φορά μετά το 2010

H απόφαση της Τουρκίας, να απαγορεύσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας για πρώτη φορά μετά το 2010, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του από χαρακτήρισε «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να τελεστεί σήμερα η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως “με αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα. Διότι καμία απαγόρευση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι όσοι απαγορεύουν με τη βία ή με δικαιολογίες το προσκύνημα των πιστών, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενδυναμώνουν περισσότερο το θρησκευτικό συναίσθημά τους.

Επιπλέον ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος μέσω του λογαριασμού που διατηρεί στο Facebook, ευχήθηκε «την επόμενη χρονιά ο Ποντιακός Ελληνισμός να γιορτάσει και πάλι αυτή την ημέρα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου». Ακόμη η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε ανακοίνωσή της είχε τονίσει:

Αναμένουμε από την τουρκική Κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να εορτάσουμε του χρόνου και πάλι στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

www.parapolitika.gr
Εντείνονται οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για το “λουκέτο” στην Παναγία Σουμελά

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου