Wednesday, 17 April, 2024

Αναβλύζει μύρο εικόνα του Αγίου Νεκταρίου

Ο μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος περιγράφει το ανεξήγητο φαινόμενο που συνέβη την ημέρα της εορτής του αγίου της Ορθοδοξίας
Άλλο ένα θαυμαστό και ανεξήγητο φαινόμενο έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των «σημαδιών» που μας δίνει συχνά ο άγιος Νεκτάριος και μάλιστα συνέβη μπροστά στα μάτια πλήθους Αφρικανών ιεροσπουδαστών και του μητροπολίτη Κένυας κ. Μακαρίου.
Κανείς δεν έχει εξηγήσει για την ώρα τι ήταν αυτό το ευωδιαστό υγρό που ανάβλυζε από την αγιογραφία του αγίου στο σημείο όπου κρατά το Ιερό Ευαγγέλιο και το χέρι που ευλογούσε. Ωστόσο, όσοι ήταν παρόντες και παρατήρησαν εκστασιασμένοι το φαινόμενο δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εμπειρία τους, που την αποτύπωσαν και σε φωτογραφίες.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το θαυμαστό συμβάν «έσπασε» το τηλέφωνο του μητροπολίτη, ο οποίος, παρά τους αρχικούς δισταγμούς του, αποφάσισε να το περιγράψει δημοσιεύοντας ένα κείμενο στον θρησκευτικού περιεχομένου ιστότοπο romfea.gr.
Η λειτουργία
Ήταν παραμονή της γιορτής του αγίου Νεκταρίου και ο μητροπολίτης είχε μιλήσει στους Κενυάτες σπουδαστές για τα αμέτρητα θαύματα και την αγιοσύνη του αγίου, συστήνοντάς τους να τον έχουν ως παράδειγμα. Μάλιστα, ο κ. Μακάριος τους τόνισε ότι οι άγιοί μας βρίσκονται πάντοτε κοντά μας και μας ακούν όταν τους ζητούμε κάτι. Την ημέρα της γιορτής του αγίου Νεκταρίου, στις 9 Νοεμβρίου, άρχισε η θεία λειτουργία από τους μαθητές και τους ιερείς, ενώ ο μητροπολίτης θα αναχωρούσε για να πάει να λειτουργήσει σε ένα χωριό. «Την ώρα που ετοιμαζόμουν ν’ αναχωρήσω, ενώ η λειτουργία συνεχιζόταν, έρχεται τρεχάτος ένας ιεροσπουδαστής που υπηρετεί μέσα στο ιερό και μού λέει: “Κάτι γίνεται αυτή τη στιγμή μέσα στον ιερό ναό, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε…”» γράφει ο μητροπολίτης. Αμέσως τον οδηγούν στον ναό, όπου είναι ζωγραφισμένη η εικόνα του αγίου Νεκταρίου.

Η συνέχεια που περιγράφει ο κ. Μακάριος συγκλονίζει:
«Εκεί, από δύο τόπους, το ιερό Ευαγγέλιο που κρατούσε και το χέρι που ευλογούσε ο άγιος, έτρεχε εκείνη την ώρα ένα υγρό που πραγματικά μυρόβλυζε. Το άγγιξα με το δάχτυλό μου για να το αισθανθώ, ενώ συνέχιζε να ρέει. Εκανα τον σταυρό μου, προσκύνησα την εικόνα του αγίου, είπα δυνατά “Κύριε ελέησον” και έφυγα για τη θεία λειτουργία που θα τελούσα στο χωριό».
Με το που επέστρεψε ο μητροπολίτης, τον περίμεναν έκπληκτοι οι ιερείς, όπως αναφέρει ο ίδιος: «Επιστρέφοντας πίσω, νωρίς το απόγευμα, με πληροφόρησαν οι ιερείς μας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θείας λειτουργίας συνέχισε να τρέχει. Μόλις τέλειωσε η θεία λειτουργία, σταμάτησε. Πήγα ξανά τότε στον ναό για να διαπιστώσω αυτό που μου έλεγαν».
Αφρικανοί ιεροσπουδαστές εκστασιασμένοι κοιτούν το θαύμα
Κανείς δεν έχει δώσει ακόμα μια λογική εξήγηση για το φαινόμενο στην αγιογραφία του αγίου την ημέρα της εορτής του. Όπως αναφέρει ο σεβασμιότατος κ. Μακάριος «ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τους νεόφυτους Αφρικανούς αδελφούς μας, αφού ήταν κάτι που δεν το έζησαν ποτέ τους και στη δική τους την κουλτούρα αδιανόητο…»
Όσα είχε περιγράψει στους σπουδαστές την προηγούμενη ημέρα ο ποιμενάρχης τους για τα θαύματα του αγίου γύριζαν συνεχώς στο μυαλό τους. Μάλιστα οι ίδιοι δημοσιοποίησαν το συμβάν παντού, αφού είδαν και άγγιξαν ένα συγκλονιστικό σημάδι, που στεριώνει ακόμα περισσότερο την πίστη τους και την αφοσίωσή τους στην Ορθοδοξία.
ΤΟ εξώφυλλο της «Espresso» που αποκάλυψε το θαύμα.

Η θεραπεία του μικρού Ιωάννη από τη χάρη του
Η δημοσιοποίηση της εμπειρίας που βίωσαν οι σπουδαστές και ο μητροπολίτης Κένυας έρχεται λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της «Espresso» για τη συγκλονιστική ιστορία του Ιωάννη – Κασσιανού, του παιδιού που η οικογένειά του είναι βαθιά πεπεισμένη ότι το γιάτρεψε ο άγιος Νεκτάριος και ότι χάρη στην παρέμβασή του βρίσκεται στη ζωή.
Από τότε που γεννήθηκε, το 2009, ο Ιωάννης – Κασσιανός ακροβατούσε μεταξύ ζωής και θανάτου. Γεννήθηκε με ιχθύαση και πληγές σε όλο το κορμάκι του. Όπως είπε η μητέρα του Ανδριάνα Farcas από τη Ρουμανία, «μόλις 15 μηνών έπαθε πνευμονία και στο νοσοκομείο διέγνωσαν ότι είχε αιμαγγείωμα, φλεβική υπέρταση και θρόμβωση στην πυλαία φλέβα».
Πέντε ετών παρουσίασε εσωτερική αιμορραγία. Ωστόσο, λίγο πριν από την αμφίβολης έκβασης επέμβαση ο πατέρας του Ιωάννης Farcas ταξίδεψε στην Αίγινα για να παρακαλέσει τον άγιο Νεκτάριο. Ένα από τα επόμενα βράδια, πριν από την επέμβαση, το παιδάκι είπε στη μητέρα του: «Μαμά, ξέρεις τι μου είπε ο άγιος Νεκτάριος; “Παιδί μου, εγώ σε εγχείρησα!”» «Βρε Κασσιανέ, είδες τον άγιο Νεκτάριο;» τον ρώτησε η μητέρα του, για να πάρει την απάντηση: «Οχι, μαμά. Έτσι τον άκουσα, μέσα στο κεφάλι μου»!
Τα περίεργα λόγια του παιδιού επιβεβαίωσαν οι εξετάσεις του, που ήταν ολοκάθαρες, με τους γιατρούς να μην πιστεύουν στα μάτια τους! Από τότε κάθε χρόνο η οικογένεια επισκέπτεται την Αίγινα για να ευχαριστήσει τον άγιο που χάρισε την ίαση στο παιδί.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου