Friday, 19 April, 2024

Αγιασμός και τοποθέτηση θεμέλιου λίθου εις ανάμνησιν της «Κόκκινης Εκκλησίας» στο Δαμιανό

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017, στις 7:30πμ στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Δαμιανού του δήμου Πέλλας, θα τελεστεί όρθρος και αρχιερατική θεία λειτουργία

χοροστατούντος του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης, Αλμωπίας Ιωήλ.

Μετά το πέρας της λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί αγιασμός και τοποθέτηση θεμέλιου λίθου στο υπό ανέγερση Ιερό Παρεκκλήσιο του μεγαλομάρτυρος Αγίου Παντελεήμονος, εις μνήμην των εν Σιβρί Χισάρ της Καππαδοκίας προγόνων αυτών και εις ανάμνησιν της εκείσε «Κόκκινης Εκκλησίας» του ιαματικού Αγίου Παντελεήμονος.

Η ιστορία της Κόκκινης Εκκλησιάς – “Kizil Kilise”

Πρόκειται για ναό του Αγίου Παντελεήμονα, στην Καππαδοκία (6ος αι.) στη Β.Α. της Καρβάλης.

Ο ναός σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης κατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, κατά την περίοδο πριν το 536 μ.Χ., και είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για την εξέλιξη της βυζαντινής ναοδομίας. Η κάτοψή του αποτελείται από ένα δρομικό καμαροσκέπαστο κλίτος,  το οποίο επικοινωνεί προς βορρά με ένα πλάγιο ταφικό κλίτος. Το οκταγωνικό τύμπανο του ναού εδράζεται μέσω τεσσάρων ημιχωνίων (πεταλόμορφων τόξων) επί τεσσάρων πεσών, κατά τρόπο καινοτόμο για την εποχή.

Ο ναός εντυπωσιάζει με την κομψότητά του και την εξαιρετικά επιμελημένη τοιχοποιία του, η οποία χαρακτηρίζεται από την τελειότητα προσαρμογής των ισόδομων λίθων, με την χρήση ελάχιστου κονιάματος στους αρμούς.

Ο ναός προ του 1924 ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα και κατά μία εκδοχή αποτελούσε το μαυσωλείο του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου