Friday, 26 April, 2024

Φονική συμπεριφορά αγροτών – Ακόμη καίνε τις καλαμιές

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και στους κάμπους Γιαννιτσών και Κιλκίς

Καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες ακροατών του Ράδιο Θεσσαλονίκη για τον καπνό από την καύση που κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Την περασμένη εβδομάδα πολλοί οδηγοί έζησαν τις βραδινές ώρες πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις στους δρόμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η ανεξέλεγκτη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών από τους αγρότες, κυρίως στον δήμο Δέλτα, λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις που πλέον θέτουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ακροατών του Ράδιο Θεσσαλονίκη, οι δρόμοι λόγω του καπνού από τα χωράφια ήταν χωρίς ορατότητα, με τον καπνό να έχει εγκλωβιστεί στην ατμόσφαιρα λόγω της άπνοιας και της υγρασίας. Οι οδηγοί τόνιζαν πως δεν μπορούσαν να δουν ούτε στο μισό μέτρο.
Οι εκκλήσεις μέσω μηνυμάτων στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ήταν δραματικές:
«Στον δρόμο από Χαλκηδόνα προς Άδενδρο, Βραχιά κτλ. Δεν βλέπεις ούτε φώτα, ούτε δρόμο! Τίποτα!!! Θα σκοτωθούμε»!
Η φωτιά στο Κιλκίς
Οι διάσπαρτες φωτιές που έβαλαν οι αγρότες στο Παλαιό Γυναικόκαστρο ,15 χλμ. από το Κιλκίς, την προηγούμενη εβδομάδα έκαψαν περίπου 400 στρέμματα. Για την κατάσβεσή τους επιχείρησαν στο σημείο 14 υδροφόρα και βοηθητικά οχήματα με 20 πυροσβέστες.
Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Μανώλης Τσολάκης, έκανε έκκληση προς τους αγρότες να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Λίγες μέρες πριν και ενώ όλο το δυναμικό της Πυροσβεστικής ήταν αφοσιωμένο στη μεγάλη φωτιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, χρειάστηκαν να απασχοληθούν δυνάμεις για μια εστία φωτιάς που προκλήθηκε από την καύση καλαμιών.
Απειλητικός ο δήμαρχος
Τεράστιο ζήτημα αποτελεί για τον δήμο Δέλτα η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και κυρίως στους ορυζώνες της Χαλάστρας.

Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις του φαινομένου και αυτό το φθινόπωρο ανάγκασε τον δήμο Δέλτα να συγκαλέσει σύσκεψη, ώστε να μπορέσει να «σώσει» την κατάσταση και να επιστήσει την προσοχή στον αγροτικό πληθυσμό.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, υπενθύμισε σύσκεψη που έγινε στις 24 Οκτωβρίου, όπου επαναβεβαιώθηκε ότι απαγορεύεται η καύση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. «Να πέσουν πλέον πρόστιμα σε όσους δε θέλουν να καταλάβουν ότι δε ζουν μόνοι τους. Η αστυνομία είναι έξω, δίνονται συντεταγμένες από την πυροσβεστική. Θα τους μπλοκάρουν τις επιδοτήσεις» προειδοποίησε μεταξύ άλλων ο κ. Φωτοπούλος.
Από το φύλλο της THESSNEWS #131 (10/11/2018-11/11/2018)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου