Thursday, 28 March, 2024

Υπογράφηκε, δεν πληρώθηκε το αγροτικό πετρέλαιο

Με την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης ο ΕΦΚ πετρελαίου

«Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το υπουργείο θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρήματα που οφείλει από την επιστροφή του EΦK στο πετρέλαιο» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από το πανελλήνιο συνέδριο για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο.

Ο κ. Αποστόλου υπενθύμισε ότι ήδη έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών. Σημειωτέον ότι για να γίνει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου στους δικαιούχους παραγωγούς, πρέπει να προηγηθούν συμψηφισμοί με οφειλές των αγροτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Από την πλευρά τους, αρμόδια στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας ανέφεραν ότι «η πληρωμή θα δρομολογηθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Διευκρινήσεις Αλεξιάδη λίγες μέρες νωρίτερα

Οι επιστροφές ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου θα γίνουν μετά τον συμψηφισμό των σχετικών ποσών με τυχόν οφειλές των αγροτών σε ταμεία και δημόσιο ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, σε ερώτηση βουλευτή.

Απαντώντας στην αγωνία του αγροτικού κόσμου για το πότε θα γίνουν οι σχετικές πιστώσεις, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι οι σχετικές αποφάσεις για τα ποσά του 2013 και 2014 έχουν υπογραφεί, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά τεχνικά και γραφειοκρατικά θέματα σχετικά με τους συμψηφισμούς των οφειλών των αγροτών στον ΟΓΑ, γιατί είναι δύσκολη και χρονοβόρα η διαδικασία ταυτοποίησης των σχετικών ποσών. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Λαμία ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν οι αποφάσεις και πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθούν πληρωμές στους αγρότες που δικαιούνται επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2013-2014, ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος δήλωσε ότι «οι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ για να δουν τα χρήματα».

Για τους συμψηφισμούς στην απάντηση του υπουργού Οικονομικών σημειώνονται τα εξής:

Α. Σύμφωνα με την με αριθμό 121/2015 Γνωμοδότηση του Α’ Τμήματος του Ν.Σ.Κ., έγινε δεκτό ότι, κατά τη διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους τυγχάνουν εφαρμογής, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού. Επιπλέον, κατά την επιστροφή του ΕΦΚ στους δικαιούχους, εφαρμόζεται, πλέον των ανωτέρω διατάξεων, η διάταξη της περίπτωσης ΙΑ.2 του άρθρου Πρώτου του ν. 4254/2014 περί παρακράτησης για οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ο.Κ.Α.).

Ειδικότερα, από το προς επιστροφή ποσό του φόρου και κατόπιν της διενέργειας του υποχρεωτικού συμψηφισμού και της παρακράτησης που προβλέπονται στα άρθρα 12, 42 παρ.1 και 48 παρ.2 του Κ.Φ.Δ. (περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση), παρακρατείται ποσό μέχρι το ύψος οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Το ως άνω όριο «ετήσιων εισφορών», αφορά την καταβολή οποιουδήποτε ποσού από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, πλην της περίπτωσης επιστροφής Φ.Π.Α. και Φόρου Εισοδήματος, για τις οποίες ήδη τυγχάνουν εφαρμογής ειδικότερες διατάξεις περί του τρόπου και της διαδικασίας συμψηφισμού με οφειλές των δικαιούχων σε Ο.Κ.Α.

Β. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως αρμόδια Διεύθυνση υλοποίησης έχει πραγματοποιήσει δύο πληρωμές ύψους 72.476.376,87 ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου (βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2013), ενώ για το ίδιο έτος εκκρεμούν πληρωμές ύψους 32.882.629,40 ευρώ σε 239.868 δικαιούχους.

agronews

Υπογράφηκε, δεν πληρώθηκε το αγροτικό πετρέλαιο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου