Friday, 29 March, 2024

Το 2017 είναι μπροστά με φόρους, εισφορές, αλλά και προγράμματα

Το ξεκλείδωµα των νέων αναπτυξιακών προγραµµάτων από τη µια και η δραστική αύξηση

των υποχρεώσεων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από την άλλη, είναι τα στοιχεία που βαραίνουν στη ζυγαριά των οικονοµικών εξελίξεων και του αγροτικού τοµέα κατά το προσεχές διάστηµα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Μετράει αντοχές. Αν το 2016 θεωρούνταν μεταβατικό έτος για φορολογικό και ασφαλιστικό, η νέα χρονιά βάζει την αγροτική οικονομία σίγουρα σε μεγάλες δοκιμασίες.Μετράει αντοχές. Αν το 2016 θεωρούνταν μεταβατικό έτος για φορολογικό και ασφαλιστικό, η νέα χρονιά βάζει την αγροτική οικονομία σίγουρα σε μεγάλες δοκιμασίες.

Σηµειωτέον ότι µιλάµε για µια χρονιά που οι τιµές των αγροτικών προϊόντων µεγάλου όγκου µάλλον κινήθηκαν κάτω των προσδοκιών, µε εξαίρεση ίσως το ελαιόλαδο, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν ιδιαίτερες επιδόσεις από πλευράς παραγωγής. Ιδιαίτερο πρόβληµα τιµής εντοπίζεται στο σκληρό σιτάρι και γενικότερα στα δηµητριακά (καλαµπόκι, ρύζι κ.ά.) ενώ στο βαµβάκι οι φθινοπωρινές βροχές επηρέασαν το τονάζ. Σε καλύτερη µοίρα κινήθηκαν η βιοµηχανική ντοµάτα, το βιοµηχανικό ροδάκινο (παρά τη µειωµένη παραγωγή), οι καρποί µε κέλυφος και τα κηπευτικά στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Οι κινήσεις δείχνουν ότι µετά από µια µακρά περίοδο περισυλλογής και  αναβλητικότητας στη διαχείριση των κοινοτικών προγραµµάτων της νέας περιόδου 2014-2020, η κυβέρνηση επιλέγει το άνοιγµα των σχετικών διαδικασιών, µε προκηρύξεις που αφορούν είτε στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Βιολογική Γεωργία, Σχέδια Βελτίωσης κ.α.), είτε τις δράσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόµου 4399/2016 ή ευρύτερα το λεγόµενο ΕΣΠΑ.  Από την άλλη πλευρά, οι νέες φορολογικές ρυθµίσεις και ο πρόσφατος νόµος για το ασφαλιστικό τώρδείχνουν… τα δόντια τους. Ταυτόχρονα, ανοίγει µια συζήτηση που θέλει τους πιστωτές να βάζουν θέµα περαιτέρω µείωσης του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ, επιλογή η οποία θα επιδρούσε καταλυτικά στη βιωσιµότητα των µικρών κυρίως αγροτικών εκµεταλλεύσεων. Υπενθυµίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου τα αγροτικά εισοδήµατα της τρέχουσας χρονιάς θα φορολογούνται µε το συντελεστή των µισθωτών και συνταξιούχων, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών θα υπολογίζονται µε βάση το φορολογητέο εισόδηµα και µε συντελεστή 27% περίπου. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθεί η περαιτέρω επιβάρυνση λόγω ΕΝΦΙΑ στα αγροτικά καταλύµατα (στάβλοι, αποθήκες κ.α.), καθώς και η ολοσχερής κατάργηση της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. Με βάση τα παραπάνω, η αξιοµνηµόνευτη αντοχή που δείχνουν οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις µέσα στις αντίξοες οικονοµικές συνθήκες που βιώνουν οι επιχειρήσεις, ενδεχοµένως να µην κρατήσει για πολύ, ειδικά σε ένα φάσµα αγροτών που δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήµατα εκσυγχρονισµού και δεν διαθέτει τους κατάλληλους δείκτες παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση που δείχνει τελευταίως να αντιλαµβάνεται την κρισιµότητα της κατάστασης, επιχειρεί σ’ αυτή τη φάση να περάσει τον κοινωνικό σκόπελο µε µια προσπάθεια ολοκλήρωσης των πληρωµών κοινοτικών ενισχύσεων παρελθόντων ετών που είχαν συσσωρευτεί (ήδη την περασµένη Πέµπτη πιστώθηκαν περί τα 85 εκατ. ευρώ) και µε επίσπευση του χρόνου προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης για το 2016 (περί το 1 δισεκ. ευρώ).

Κινήσεις κατευνασμού με κοινοτικό χρήμα

Σε βελτίωση του κλίµατος στις τάξεις των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής οδηγούν και οι κινήσεις στο µέτωπο του ΠΑΑ, µε την προκήρυξη του Προγράµµατος Νέων Αγροτών να δίνει αυτές τις µέρες τον τόνο των συζητήσεων στα καφενεία.

Όπως συµβαίνει µε την µεγάλη εικόνα στο οικονοµικό και πολιτικό πεδίο, έτσι και στο χώρο της αγροτικής οικονοµίας, η «µικρογραφία» δείχνει µια εκατέρωθεν προσπάθεια συµπολιτευόµενων και αντιπολιτευόµενων να προλάβουν τις εξελίξεις.

Έτσι, η κυβέρνηση µε κοινοτικό κυρίως χρήµα και µε κινήσεις κατευνασµού επιδιώκει να υπερκεράσει τις δυσκολίες αυτής της περιόδου, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών φορέων που την ακολουθούν καταβάλλεται προσπάθεια διόγκωσης των προβληµάτων, έτσι ώστε αυτός ο χειµώνας να αποδειχθεί δυσκολότερος απ’ ό,τι έχει σχεδιάσει το κυβερνητικό στρατόπεδο. Χρόνο στην κυβερνητική κλεψύδρα, αναµένεται να προσθέσει και ο επικείµενος ανασχηµατισµός, όποια κι αν είναι τελικά η µορφή του σε ότι αφορά στις επιτελικές θέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μια ανανέωση της θητείας του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου του δίνει τη δυνατότητα να µιλάει από ισχυρότερη θέση µε τα αδύναµα αυτό τον καιρό αγροτικά συνδικάτα, ενώ µια έλευση νέου υπουργού του δίνει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει τη θέση της κυβέρνησης, τουλάχιστον σε επιµέρους ζητήµατα, τα οποία ωστόσο προκαλούν συχνά την οργή του αγροτικού κόσµου.

agronews

Το 2017 είναι μπροστά με φόρους, εισφορές, αλλά και προγράμματα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου