Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Την Παρασκευή προκαταβολή Πάσχα εξόφληση του τσεκ

Με το βλέµµα στην Παρασκευή 4 ∆εκεµβρίου, αν και µια βδοµάδα πίσω από την αρχική «επιµονή» Αποστόλου για τέλος Νοεµβρίου, τώρα τρέχουν και δε φτάνουν σε υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ

προκειµένου να πληρωθεί το τσεκ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Fresher.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξηµένη προκαταβολή που µπορεί να φθάσει ακόµα και στο 90% της βασικής ενίσχυσης ή αλλιώς το 45-47% της ενιαίας (σύνολο του τσεκ), καθώς θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η πληρωµή θα γίνει χωρίς να υπολογισθεί το «πρασίνισµα». Σηµειωτέον ότι, µετά τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών και µε το δεύτερο κύµα των κινητοποιήσεων να φουντώνει από Γενάρη, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου σπεύδει να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών, µε χρονοδιαγράµµατα πληρωµών και για το µεγάλο κοµµάτι των εκκρεµοτήτων από βιολογικά, νιτρικά και εξισωτικές, µέχρι το τέλος του έτους.
Επ’ αυτών, να σηµειωθεί ότι ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται κάποια πράγµατα, καταρχήν µε τις εξισωτικές, µετά τη δηµοσίευση 4 αποφάσεων µε τις οποίες πιστώθηκαν στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων 80 εκατ. ευρώ για την εξισωτική του 2015 και 143,5 εκατ. για του 2014, προκειµένου να προχωρήσουν κάποιες πληρωµές εντός του έτους, όπως αναφέρουν οι αρµόδιοι από το τµήµα των Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου.
Σε καλό δρόµο, αν και µετά από 3 και πλέον χρόνια καθυστέρησης και απληρωσιάς µπαίνουν και οι δικαιούχοι της βιολογικής κτηνοτροφίας του 2012 και των βιολογικών και νιτρικών του 2013, µε κάποιες περιφέρειες να ανακοινώνουν τις λίστες των δικαιούχων, που σηµαίνει ότι το µέσα στο επόµενο διάστηµα θα φτάσουν και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι σχετικές δισκέτες της πληρωµής.
Αρχές της εβδοµάδας τα δικαιώµατα
Υπό την πίεση του χρόνου προχωράει η διευθέτηση των τελευταίων λεπτοµερειών που θα καταστήσει δυνατή την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης από την Τράπεζα Πειραιώς, µε τις πληροφορίες να θέλουν τις αρµόδιες αρχές να προσεγγίζουν µε απλουστεύσεις τη σχετική διαδικασία, προκειµένου να προχωρήσει το πρώτο κύµα πληρωµών και να αναλαµβάνουν µεγάλο φορτίο για την κάλυψη των αδυναµιών στη συνέχεια.
Οι «διαρροές» από το υπουργείο θέλουν το ποσό που θα πιστωθεί ως προκαταβολές να προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ, µε την προϋπόθεση βέβαια ότι αρχές της εβδοµάδας θα είναι δυνατή η ανάρτηση των καταλόγων µε τα νέα δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης. Είναι πολύ πιθανό η δηµοσιοποίηση των στοιχείων να προκαλέσει πραγµατικό σοκ σε χιλιάδες αγρότες, που άλλα περιµένουν κι άλλα θα δουν, µε βάση τους κανόνες της νέας ΚΑΠ και τη επεξεργασία των στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σηµειωτέον ότι και ο ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να το επιβεβαιώνει, µε τον αντιπρόεδρο του οργανισµού Γιάννη Καργιώτη να εκτιµά, στο περιθώριο του 21ου συνεδρίου του MARS, ότι «για τη βασική ενίσχυση ότι επικεντρωνόµαστε µέσα στις δύο πρώτες εβδοµάδες του ∆εκέµβρη».

Την Παρασκευή προκαταβολή Πάσχα εξόφληση του τσεκ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου