Friday, 29 March, 2024

Τεύτλα: Υποσχέσεις για πληρωμή συνδεδεμένης έως τέλος Ιανουαρίου, εξόφληση από ΕΒΖ τέλος Φεβρουαρίου

Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι γίνονται προσπάθειες για να πληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου η συνδεδεμένη στα τεύτλα

Η διοίκηση της Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) από την πλευρά της αναφέρει στους παραγωγούς ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα τους εξοφλήσει. Οι παραγωγοί όμως περιμένουν «υπεύθυνες» απαντήσεις για το αν θα συνεχιστεί η λειτουργία της ΕΒΖ και η καλλιέργεια τεύτλων, γιατί από Φεβρουάριο μέχρι Μάρτιο θα πρέπει να έχει γίνει η σπορά.
«Κάνουμε προσπάθεια να πληρώσουμε τη συνδεδεμένη στα τεύτλα, ύψους 73 ευρώ/στρέμμα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί για το συνολικό ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης (ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν στα 6 εκατ. ευρώ).
Η διοίκηση της ΕΒΖ από την πλευρά της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημερώνει τους παραγωγούς τεύτλων, προς τους οποίους υπάρχουν οφειλές για την παραγωγική περίοδο του 2017-2018, ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει άμεσα ολοσχερής εξόφλησή τους. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι σχεδιάζεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχουν πληρωθεί τα συνολικά 2,3 εκατ. ευρώ που χρωστά η ΕΒΖ στους παραγωγούς.
Για το μέλλον της καλλιέργειας στην χώρα μας αλλά και για την τύχη της ΕΒΖ οι τευτλοπαραγωγοί ζητούν απαντήσεις, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα. Για αυτό συνεχίζουν την κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η τράπεζα Πειραιώς με τη διοίκηση της ΕΒΖ μελετά κάποια σενάρια για συνέχιση της καλλιέργειας τεύτλων το 2019 ανεξάρτητα αν θα βρεθεί ή όχι στρατηγικός επενδυτής (αν και τα στελέχη της κυβέρνησης φαίνονται βέβαια για μια θετική κατάληξη). Τα σενάρια που μελετάνε είναι:
Καλλιέργεια τεύτλων μόνο στο Πλατύ (40.000 στρέμματα)
Καλλιέργεια τεύτλων σε Πλατύ και Λάρισα (60.000 στρέμματα)
Καλλιέργεια τεύτλων σε Πλατύ, Λάρισα και Σέρρες (80.000 στρέμματα)
Πάντως το τρίτο είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο με την σημερινή κατάσταση στην ΕΒΖ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου