Wednesday, 24 April, 2024

Τέλος της εβδομάδας η προκαταβολή του τσεκ

Από την Πέμπτη (26/10/2017) όπως όλα δείχνουν, θα μπορούν να αρχίσουν να «βλέπουν» οι αγρότες στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τα ποσά

της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης, τα οποία πιστώθηκαν για το 2017. Οι αναλήψεις από τα γκισέ των υποκαταστηµάτων της τράπεζας Πειραιώς θα μπορούν να γίνουν από την Παρασκευή, ενώ όσοι αγρότες έχουν λογαριασμό σε άλλη τράπεζα θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο καλό είναι να επικοινωνούν οι αγρότες με τους λογιστές τους, γιατί όσοι έχουν οφειλές αναμένεται οι λογαριασμοί να είναι «ενεργοί» αλλά να μην μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους. Εκτός από τα χρέη προς το δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κ.α.), θα πρέπει να δουν για οφειλές προς τους δήμους (κλήσεις παράνομης στάθμευσης, πληρωμή βοσκοτόπων κ.α.) αλλά και τους ΤΟΕΒ.

Πάντως πολλοί αγρότες είναι αγανακτισμένοι επειδή αντί το κράτος να προχωρήσει σε συμψηφισμούς (μόνο για αγροτικό πετρέλαιο 2015 χρωστά 110 εκατ. ευρώ), προχωρά σε κατασχέσεις των επιδοτήσεων. Επίσης να θυμίσουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε και κατασχέσεις μεταξύ των τραπεζών. Δηλαδή αν ένας αγρότης έχει χρέος σε μια τράπεζα και ο λογαριασμός πληρωμής των ενισχύσεων είναι σε άλλη, μπορεί η τράπεζα που έχει το χρέος να του παρακρατήσει την οφειλή από τον τραπεζικό του λογαριασμό στην άλλη τράπεζα (κατάσχεση εις χείρας τρίτων).

«Αν υπήρχε κράτος δικαίου θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε συμψηφισμό (την Παρασκευή) των οφειλών των αγροτών με όσα χρωστά το κράτος στους αγρότες από προηγούμενες πληρωμές», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο αγροτοσυνδικαλιστής από τη Λάρισα Χρ. Σιδερόπουλος.

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), Βάκης Τσιομπανίδης, θεωρεί ότι οι κατασχέσεις των αγροτικών ενισχύσεων είναι «παράνομες» και καλεί «όλους τους προέδρους του πρωτογενούς τομέα να υποβάλουν διαβήματα διαμαρτυρίας στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. «Πρέπει να σταλούν άμεσα οι επιστολές διαμαρτυρίας. Τώρα πριν μπούνε οι επιδοτήσεις, αν μπούνε και κατασχεθούν θα είναι αργά για δάκρυα», τονίζει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «είναι ώρα να δούμε ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τον πρωτογενή τομέα».

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί φέτος φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ και θα μοιραστεί σε περίπου 540.000 δικαιούχους δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Όπως είχε προαναγγελθεί, πάντως, δεν συμπεριλαμβάνονται στην πληρωμή τα νέα δικαιώματα που θα δοθούν από το Εθνικό Απόθεμα, καθώς η εξέταση των 80.000 αιτήσεων θα ολοκληρωθεί πριν την εκκαθαριστική πληρωμή στο τέλος του έτους.

Σταύρος Παϊσιάδης – agrotypos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου