Friday, 19 April, 2024

Τάσος Κυραλίδης: Χωρίς προβλήματα η παραγωγή βερίκοκων για τις περισσότερες πρώιμες ποικιλίες

Με καλές τιμές παραγωγού και αυξημένη ζήτηση, τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για τις εξαγωγές, συνεχίζεται η συγκομιδή των ποικιλιών βερίκοκου

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι για εξαγωγή έφυγαν 283 τόνοι βερίκοκων μέχρι τις 14/5/2018, έναντι 85 τόνων που είχαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από 90 λεπτά μέχρι και 1,50 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού στην Πελοπόννησο, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα για την υπόλοιπη χώρα.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Λαμπαδά, από τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας, «πάνε καλά οι πρώιμες ποικιλίες. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές αλλά και για την εγχώρια αγορά. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται μέχρι 1 ευρώ το κιλό για τα βερίκοκα προς εξαγωγή και σε υψηλότερα επίπεδα για την εγχώρια αγορά».
Από την πλευρά του ο Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «καλά εξελίχθηκαν οι πρώιμες ποικιλίες (Ninfa, Aurora, Wonder Cot κ.α.) Αυτή την εποχή τα βερίκοκα ποικιλίας Τίρυνθας έχουν τιμή παραγωγού στα 80 – 90 λεπτά το κιλό. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της Νεράιδας και στη συνέχεια η Τύρβη. Υπάρχει ενδιαφέρον και για την εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές».
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας Μιχάλης Βαρδάκας, σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο τονίζει τα εξής: «σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού για τις πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων. Οι τιμές για την εγχώρια αγορά κυμαίνονται στα 1,30 – 1,50 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή στην περιοχή της Κορινθίας βερίκοκων ποικιλίας Μπεμπέκου που πάνε για μεταποίηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 – 20 Ιουνίου. Η παραγωγή εξελίσσεται κανονικά και αναμένεται αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρσι».
Όπως δήλωσε ο παραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Τάσος Κυραλίδης, «η παραγωγή βερίκοκων εξελίσσεται χωρίς προβλήματα για τις περισσότερες πρώιμες ποικιλίες. Οι τιμές κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 70 μέχρι 80 λεπτά το κιλό. Από τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή Μπεμπέκου που αναμένεται να έχουμε μια καλή παραγωγή».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου