Saturday, 20 April, 2024

Στο δικαστήριο για μαϊμού κινέζικα ΠΟΠ 8 κράτη της ΕΕ

Δικαστική προσφυγή ετοιμάζουν 8 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, για τα 25 παραποιημένα εμπορικά σήματα της κινέζικης αγοράς

Πρόκειται για εμπορικά σήματα, που στοχεύουν στην παραπλάνηση των καταναλωτών για ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν και οι Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς.
Χειρότερη είναι η κατάσταση για δυο εμβληματικά μας προϊόντα τη φέτα και το κρασί της Σάμου, διότι αν δεν απορριφθούν δικαστικά επειδή έχουν πιστοποιηθεί εμπορικά, «οι Κινέζοι κάτοχοί τους θα έχουν το δικαίωμα είτε να τα παρασκευάζουν εγχωρίως είτε να εισάγουν ομώνυμα παραποιημένα προϊόντα απ΄ όλον τον κόσμο».
Τα ανωτέρω αναφέρονται στο επίσημο έγγραφο, που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Πολιτικής (ΔΟΕΠ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Παπαδημητρίου, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.
Στο έγγραφο επισημαίνεται, ακόμη, πως η Ελλάδα επικοινώνησε με άλλα 7 κράτη – μέλη και τέθηκε το θέμα της κοινής δικαστικής προσφυγής λόγω του υψηλού κόστους των δικηγορικών αμοιβών στην Κίνα. Υποσχέσεις υπήρξαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως το επόμενο διάστημα θα συγκεκριμενοποιηθεί παροχή τεχνικής βοήθειας προς τα θιγόμενα κράτη – μέλη.
Αναλυτικά το έγγραφο
Αλέξανδρος Μπίκας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου