Friday, 29 March, 2024

Στις εφορίες οι κατά επάγγελμα αγρότες που έχουν πρόβλημα με το Ε1

Στις ΔΟΥ θα πρέπει να απευθυνθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά αυτό δεν εμφανίζεται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία

του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Για αρκετές περιπτώσεις αγροτών, που είναι κατ επάγγελμα αγρότες, ο κωδικός 037-038 του εντύπου Ε1 δεν έχει προσυμπληρωθεί, ούτε οι ίδιοι μπορούν να παρέμβουν να τον συμπληρώσουν για να υπολογιστεί το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος κατά την εκκαθάριση της δήλωσης. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά της δήλωσης και την βεβαίωση με την οποία αποδεικνύεται ότι έχουν την ιδιότητα του «κατ΄ επάγγελμα» αγρότη.
Το θέμα εξετάσθηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο είχε αποστείλει τα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες στο ΤΑΧΙS. Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά και δεν θα έχουν πρόστιμο.
Ποιο είναι το πρόβλημα στο Ε1
Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, στο έντυπο Ε-1 στην 1η σελίδα έχουν προστεθεί τέσσερις νέοι κωδικοί:
021/022: Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα και είστε ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ;
037/038: Είστε κατ’ επάγγελμα αγρότης;
Οι πρώτοι δύο κωδικοί αφορούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ατομική επιχείρηση και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις της ασφάλισης για επιχειρήσεις σε περιοχές με πληθυσμιακά όρια.
Οι επόμενοι δύο κωδικοί (037/038) προσδιορίζουν το αφορολόγητο που θα έχουν ή δεν θα έχουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα.
Οι κωδικοί αυτοί (όπως και οι προηγούμενοι) είναι προσυμπληρωμένοι. Δεν μπορεί να τους πειράξει κανείς. Όταν πάμε να ενημερώσουμε τα στοιχεία του φορολογουμένου, ενημερώνονται αυτομάτως και οι κωδικοί αυτοί, με στοιχεία που αντλεί το taxis από το υπουργείο Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων.
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου