Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης προκειμένου να παρασκευαστούν φαρμακευτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο με τις προωθούμενες διατάξεις εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων:
Η εν λόγω έγκριση είναι αμεταβίβαστη και παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις ειδικώς οριζόμενες προϋποθέσεις, κατόπιν υποβολής αίτησης και κατάθεσης παραβόλου, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση

Απαγορεύεται η εισαγωγή, διάθεση και εξαγωγή πρώτων υλών και ουσιών, καθώς και η διάθεση και εξαγωγή σπόρου προς σπορά, των ανωτέρω ποικιλιών, για την εκπλήρωση σκοπών που δε συνάδουν με αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται η εν λόγω ρύθμιση

Ρυθμίζεται ο τρόπος εξαγωγής των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και προβλέπεται ότι εκτελωνισμός αυτών πραγματοποιείται από το Τελωνείο Πειραιά και την Ελεύθερη Ζώνη Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει άυξηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό από την καταβολή του σχετικού παραβόλου.

Το σχέδιο νόμου εισάγει μια σειρά διατάξεων προκειμένου να αποτρέψει την καλλιέργεια κάνναβης από πρόσωπα που θα μπορούσαν να την διοχετεύσουν στην αγορά για άλλους σκοπούς.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως η άδεια παρέχεται σε πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, που έχουν λάβει βεβαίωση από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα ότι τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλούς φύλαξης σχετικά με τις περιοχές καλλιέργειας, τις εγκαταστάσεις της μεταποιητικής μονάδας, τα σημεία αποθήκευσης των πρώτων υλών κ.α. Επίσης, προβλέπεται πως άδεια δεν μπορούν να λάβουν όσοι έχουν καταδικαστεί για κακούργημα.

πρώτο θέμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου