Thursday, 28 March, 2024

Σε… κυνήγι τιμολογίων πλέον οι αγρότες

Μεγάλα οφέλη προκύπτουν για τον παραγωγό όταν οι συναλλαγές γίνονται με τιμολόγια, όταν δηλαδή είναι αυταπόδεικτα πραγματικές κι όχι εικονικές, σύμφωνα με την Ένωση Αγρινίου.
Το νέο φορολογικό καθεστώς, διαμορφώνει νέα δεδομένα με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 23% και στη φορολογία εισοδήματος από 13% φόρο και 27,5% προκαταβολή για την επόμενη χρήση, που ισχύει από 1/1/2014 έως 31/12/2014.

Επίσης, επέρχονται αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για τη χρήση του 2015, με συντελεστή φορολόγησης 26% και την υποχρέωση προκαταβολής φόρου στο 100%.

Οι αλλαγές αυτές είναι, βεβαίως, εξοντωτικές για τους αγρότες και το νέο φορολογικό καθεστώς ευθέως στρέφεται κατά αυτής καθ’ εαυτής της παραγωγής. Ωστόσο, η προσκόμιση τιμολογίων δύναται να απαλλάξει, δια της επιστροφής, τον υπόχρεο τήρησης βιβλίων αγρότη από ένα σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής.

Φυσικά, η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίων είναι ή θα έπρεπε να είναι αυτονόητη πράξη. Η ανάγκη της επισήμανσης από την πλευρά της Ένωσης Αγρινίου, έχει κυρίως να κάνει με το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα φορολογική πραγματικότητα, δεν κρατάει και δεν προσκομίζει τα παραστατικά, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.

«Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο αγρότης μόνο ωφελημένος θα είναι αν συγκεντρώνει τα τιμολόγια για όλες τις αγορές του», αναφέρει ρητά η Ένωση. Αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του φόρου εισοδήματος, άρα, «ο αγρότης θα πρέπει να γνωρίζει πως όσοι δηλώνουν πρόθυμοι να τον «εξυπηρετήσουν» πουλώντας του εφόδια χωρίς τιμολόγιο, στην πραγματικότητα… τον κλέβουν. Και αυτόν και το κράτος. Και σε ό,τι αφορά το αυξημένο ΦΠΑ, αργά ή γρήγορα αυτό θα επιστραφεί στον παραγωγό, οπότε δεν έχει κάτι να χάσει. Στην Ένωση Αγρινίου έχουμε αναπτύξει σχετικές υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Λογιστικής Εξυπηρέτησης, που αναλαμβάνει την πλέον ωφέλιμη για τον παραγωγό διεκπεραίωση των φορολογικών του υποθέσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, η συνεργασία και η προσαρμογή των ίδιων των παραγωγών».

Σε… κυνήγι τιμολογίων πλέον οι αγρότες

paseges.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου