Thursday, 25 April, 2024

Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για τα φρούτα και τα λαχανικά από το ρωσικό εμπάργκο

Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για τα φρούτα και τα λαχανικά από το ρωσικό εμπάργκο

Ενεκρίθη ο κατ ‘εξουσιοδότηση κανονισμός της Επιτροπής για την επέκταση των μέτρων δίχτυ ασφαλείας για τον Ευρωπαϊκό τομέα των φρούτων και λαχανικών.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για τον κατ ‘εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 1369/2015 της 7 Αυγούστου 2015, ο οποίος τροποποιεί τον κατ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ 1031/2014 για τη θέσπιση περαιτέρω προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης των παραγωγών ορισμένων φρούτων και λαχανικών μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

– Προϊόντα: εκείνα που περιλαμβάνονται στον κατ ‘εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ 1031/2014 και τα ροδάκινα και νεκταρίνια (κωδικός ΣΟ 0809 30).

– Μέτρα: αποσύρσεις των προϊόντων που προορίζονται για δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και αποσύρσεις προϊόντων για άλλους σκοπούς (όπως οι ζωοτροφές, κομποστοποίηση, απόσταξη), καθώς και η λεγόμενη «μη συγκομιδή» και «πρώιμη συγκομιδή».

– Ποσότητες: χορηγείται σε κάθε κράτος μέλος βάσει του επιπέδου των εξαγωγών προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των τριών ετών που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης απαγόρευσης των προϊόντων.

Ο κανονισμός σχετικά με έκτακτα μέτρα για την αποζημίωση των φρούτων και των λαχανικών με την επέκταση του ρωσικού εμπάργκο τίθεται σε ισχύ από σήμερα 8/8/2015 ημέρα δημοσίευσής του

Σε κάθε χώρα μέλος έχει κατανεμηθεί μια ποσόστωση για τις αποσύρσεις ανά κατηγορία προϊόντων, με τα ακόλουθα για την Ελλάδα

pinakasagrotesrwsia

Ο Κανονισμός προβλέπει ότι θα διατεθούν επί πλέον 3.000 τόνοι για τις ανωτέρω ομάδες προϊόντων της χώρας μας, που πρέπει να κατανεμηθούν μέχρι 31/10/2015.

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπογραφεί και δημοσιευθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για υλοποίηση του

Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Εξαγωγέων INCOFRUIT – HELLAS, κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, τα ληφθέντα μέτρα θα συμβάλουν σημαντικά στην αποφυγή διαταραχών και τη στήριξη της αγοράς και απαιτείται τα προς διάθεση προϊόντα να λάβουν τον προορισμό που προβλέπεται από τον Κανονισμό για την επίτευξη του σκοπού του.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου