Friday, 26 April, 2024

Ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις για οφειλές με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι αγρότες

Μεγάλη ανατροπή βγάζουν οι 120 δόσεις για τη ρύθμιση χρεών των αγροτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία

Το σχέδιο για τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών τους συνδέει τις μηνιαίες δόσεις με το εισόδημα και την περιουσία (καταθέσεις και ακίνητα) και μόνο οι μη έχοντες, βάσει του τι δηλώνουν στην εφορία, θα έχουν το «προνόμιο» να ενταχθούν σε ρύθμιση 120 δόσεων. Όσο μεγαλύτερα θα είναι τα εισοδήματα τόσο λιγότερες θα είναι οι δόσεις. Θα υπολογίζονται αθροιστικά: το ετήσιο εισόδημα, οι ορθολογικές δαπάνες, τα τεκμήρια διαβίωσης και οι τραπεζικές καταθέσεις. Όσοι εντάσσονται στην αυτοματοποιημένη διαδικασία θα ωφελούνται μόνο ως προς τη διαγραφή προσαυξήσεων στις οφειλές τους και όχι σε σχέση με τη βασική οφειλή τους (όπως είχε υποσχεθεί η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου).
Από το εισόδημα θα αφαιρούνται τα έξοδα του αγρότη και προτού καθοριστούν οι δόσεις, θα λαμβάνεται υπόψη ένα ποσό για πάγιες δαπάνες διαβίωσης. Εδώ μπαίνουν και τα περιουσιακά κριτήρια, όπως ακίνητα και καταθέσεις. Και βέβαια πρέπει να μπαίνουν τα έξοδα για εργάτες γης, που όμως σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου υπάρχει πρόβλημα με τους μισθούς σε αλλοδαπούς από τρίτες χώρες.
Ουσιαστικά όσοι έχουν ελάχιστα έσοδα, όπως προκύπτει και από τις φορολογικές δηλώσεις για την πλειοψηφία των αγροτών και ανύπαρκτη περιουσία θα μπορούν να αποπληρώνουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις οφειλετών οι δόσεις προβλέπεται ότι θα μειώνονται στον αριθμό.
Πάντως σε δηλώσεις που έκανε η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι:
– Έχει κλείσει η συμφωνία (σ.σ. με τους θεσμούς) σε ό,τι αφορά τις οφειλές 20.000 έως 50.000 ευρώ».
– Έχουνε συμφωνηθεί οι βασικές παράμετροι, δηλαδή ότι θα υπάρχει ένα σημαντικό κούρεμα προσαυξήσεων της τάξεως του 80%.
– Η αποπληρωμή θα γίνεται έως 120 δόσεις
– Το βασικό κριτήριο για την ένταξη θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται σε ένα «λόγο» του βασικού χρέους προς το εισόδημα.
«Με τον τρόπο που διαμορφώνεται σε ότι αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τα στοιχεία που έχουμε ένα πολύς μεγάλος όγκος οφειλετών θα μπορέσει να ενταχθεί στην ρύθμιση.
Να υπενθυμίσω σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτοί που θα μπορούν να υπαχθούν θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα (δηλαδή αγρότες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) ανεξαρτήτως ύψους της οφειλής τους, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα (δηλαδή έμποροι) είτε χρωστάνε λιγότερο από 20.000, είτε χρωστάνε περίπου το 85% στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτοί όλοι θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση που θα κάνουμε με την υπουργική απόφαση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντίθετη περίπτωση εάν δηλαδή έχουμε εμπόρους των οποίων οι οφειλές πάνω από 20.000 θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πάλι με τις βασικές παραμέτρους που περιέγραψα (έλεγχος βιωσιμότητας κλπ).
Τις υπουργικές αποφάσεις τις έχουμε σχεδόν σχεδιάσει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να έχουμε μια τελική συμφωνία έτσι ώστε τις επόμενες δύο εβδομάδες να εκδοθούν».
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου