Thursday, 25 April, 2024

Πιάνει και Ελλάδα το Ρωσικό εμπάργκο πουλερικών

Νέα προσωρινή απαγόρευση στις εισαγωγές προϊόντων κρέατος πουλερικών από διάφορες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

ανακοίνωσε η Ρωσία, για την καταπολέμηση ενδεχόμενης εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών.

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς εμπάργκο, το οποίο περιλάμβανε και τα πουλερικά.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία της Ρωσίας για την Κτηνιατρική και Φυτοϋγειονομική επιτήρηση, Rosselkhoznadzor, η νέα απαγόρευση θα μπλοκάρει τις εισαγωγές προϊόντων με βάση το κρέας πουλερικών από την Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σουηδία.

Η υπηρεσία Rosselkhoznadzor, δήλωσε ότι η απαγόρευση αυτή αποτελεί απάντηση στις αναφερόμενες περιπτώσεις υψηλής παθογένεσης γρίπης των πτηνών σε 22 κράτη μέλη της ΕΕ. Ανέφερε δε ότι εκδίδει επίσης προσωρινή απαγόρευση στις εισαγωγές αυγών επώασης από όλες τις χώρες της ΕΕ. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας υπογράμμισε ότι οι νέοι περιορισμοί «θα διακόψουν όλες τις εισαγωγές πουλερικών» από τις ενδιαφερόμενες χώρες -επεκτείνοντας το εμπάργκο τροφίμων που έχει επιβάλει η Ρωσία εναντίον δυτικών κρατών από το 2014 και το οποίο επεκτάθηκε το 2016, με ισχύ μέχρι το τέλος του 2017.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ανακοίνωσε στις 4 Φεβρουαρίου ότι η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ «κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων». Εν τω μεταξύ, η Rosselkhoznadzor έχει προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση των εισαγωγών θα μπορούσε να επεκταθεί και να καλύψει ακόμα και τα ζωντανά πτηνά.

agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου