Saturday, 20 April, 2024

Πάγωσε την τροφοδοσία της αγοράς με χειμερινά λαχανικά ο χιονιάς

Ένα ακόμα πλήγμα ήρθε να προστεθεί στην παραγωγή των χειμωνιάτικων λαχανικών, τα οποία από τα μέσα Οκτωβρίου που ξεκίνησαν

να πέφτουν οι θερμοκρασίες αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να σημειώνεται έλλειψη στην αγορά και οι τιμές παραγωγού να κινούνται ανοδικά σε αντίθεση με την περσινή σεζόν που η καλοκαιρία του χειμώνα οδήγησε στην ταυτόχρονη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων. Φέτος ο βαρύς χειμώνας με τον παγετό και το χιονιά των τελευταίων ημερών έπληξε τόσο τις υπαίθριες όσο και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και αναμένεται ότι μετά τα μέσα Γενάρη θα ενταθεί η έλλειψη που υπάρχει ήδη στην αγορά ειδικά για κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλι και σαλάτες.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές παραγωγού για κουνουπίδι, μπρόκολο και μαρούλι εδώ και πάνω από ένα μήνα λόγω ελλείψεων στην αγορά. Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές παραγωγού για κουνουπίδι, μπρόκολο και μαρούλι εδώ και πάνω από ένα μήνα λόγω ελλείψεων στην αγορά. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα φανούν ζημιές και σε άλλα είδη καλλιεργειών, όπως για παράδειγμα στις ντομάτες θερμοκηπίου οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμα κόκκινες όπως θα έπρεπε. «Δεν αναπτύσσονται, δεν μεγαλώνουν τα χειμωνιάτικα λαχανικά», σημειώνει χαρακτηριστικά στο Agronews ο γεωπόνος Βασίλης Βελησάρης. Ήδη οι τιμές για τους παραγωγούς κουνουπιδιού που συνεργάζονται με τη λαχαναγορά της Αθήνας έφτασαν τα 1,80-2 ευρώ το κιλό συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία από τα 1,20 ευρώ το κιλό που ήταν στα μέσα Δεκέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβρη οι τιµές τους είχαν πέσει στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ και για το μαρούλι που ήταν στα 25-30 λεπτά το κομμάτι το Νοέμβριο, πλέον οι τιμές διπλασιάστηκαν και αγγίζουν τα 60 λεπτά. Επίσης, λόγω των μικρών διαθέσιμων ποσοτήτων και της μεγάλης ζήτησης το μπρόκολο πωλείται από τους παραγωγούς στα υψηλά των 1,30-1,50 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρουν παραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα.

Για παράδειγμα, στη Λάρισα οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μέσα στο Δεκέμβριο (χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός) είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση και την ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής των φυλλωδών χειμωνιάτικων λαχανικών (μαρούλια, σπανάκι, μπρόκολα). «Στην τελευταία συγκομιδή του έτους, μιας και ήταν ο πιο δριμύς Δεκέμβρης από άποψη καιρικών συνθηκών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, επηρεάστηκε σημαντικά η παραγωγή για τα χειμωνιάτικα φυλλώδη λαχανικά», σημειώνει στο Agronews ο κ. Ρίζος, οικονομικός διευθυντής του συνεταιρισμού αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη.

Των Φανή Γιαννακοπούλου, Μ. Κρόκου

Πάγωσε την τροφοδοσία της αγοράς με χειμερινά λαχανικά ο χιονιάς

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου