Tuesday, 19 March, 2024

Ο Γιάννης Σηφάκης στο Κάτω Γραμματικό για τα πορίσματα του ΕΛΓΑ

Αναδείχτηκαν, στη συζήτηση με τους κατοίκους, τα προβλήματα της αντικατάστασης αγωγού στο αρδευτικό σύστημα, της άμεσης λειτουργίας του εγκαταλειμμένου βιολογικού καθαρισμού

της σύνταξης μελέτης για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Βυζαντινής εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου και η ανάγκη να γίνει αναδασμός
Το Κάτω Γραμματικό επισκέφτηκε ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης. Συναντήθηκε με τους κατοίκους σε καφενείο του χωριού και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα του χωριού.


Πορίσματα ΕΛΓΑ
Κύριο και άμεσο πρόβλημα τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τα οποία οι αγρότες πιστεύουν ότι είναι άδικα και έχουν προχωρήσει σε πάρα πολλές ενστάσεις. Ο Γιάννης Σηφάκης αφού άκουσε τις αιτιάσεις των πληγέντων αγροτών τους ενημέρωσε ότι την Τρίτη 20/02 ή Τετάρτη 21/02 θα επισκεφθεί το χωριό κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον επόπτη για να ελέγξει το θέμα. Σε όποια περίπτωση ο βουλευτής δεσμεύτηκε να μεταφέρει το πρόβλημα στην κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ.
Αντικατάσταση αγωγού στο αρδευτικό σύστημα
Το αίτημα αφορά στην αντικατάσταση τμήματος του αγωγού που μεταφέρει το νερό των πηγών στην αρδευτική δεξαμενή. Συγκεκριμένα την αντικατάσταση τμήματος της σωλήνωσης (περί τα 2000μ) με άλλη μεγαλύτερης διαμέτρου. Ο βουλευτής δεσμεύτηκε να απευθυνθεί, μαζί με τους φορείς του χωριού, στον Δήμο Έδεσσας ή στην Αντιπεριφέρεια Πέλλας για την εκπόνηση και ωρίμανση μελέτης και την προώθηση του έργου (μετά την ολοκλήρωση της μελέτης) στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.


Συντήρηση και έναρξη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού
Ο βουλευτής επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του οικισμού που ενώ κατασκευάστηκε με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν λειτούργησε σχεδόν καθόλου. Θεώρησε απαράδεκτη την εγκατάλειψη δημόσιας υποδομής ( όπως και των αντίστοιχων υποδομών στο Άνω Γραμματικό και στην Περαία) και είπε ότι θα αναδείξει το θέμα στους αρμόδιους. Αδιανόητη η μη λειτουργία υφιστάμενων απαραίτητων υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.


Αποκατάσταση και ανάδειξη της βυζαντινής εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου
Ο βουλευτής δεσμεύτηκε να ζητήσει, μαζί με τους κατοίκους, από την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας την σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης της βυζαντινής εκκλησίας πλήρως αγιογραφημένης με λαϊκότροπες αγιογραφίες.
Αναδασμός
Με δεδομένο ότι οι νέοι δεν εγκαταλείπουν το χωριό αλλά επιμένουν να διεκδικούν την ζωή τους εδώ απαιτείται να γίνει αναδασμός που θα πολλαπλασιάσει το αγρόκτημα. Οι κάτοικοι συνεννοήθηκαν με τον βουλευτή για την προώθηση του αιτήματος στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Αντιπεριφέρειας Πέλλας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου