Thursday, 28 March, 2024

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις τσάκισαν τα πρώιμα κεράσια, τα βερίκοκα και τα όψιμα ροδάκινα

Ένα ακόμη χτύπημα δέχτηκε η αγροτική παραγωγή στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας από τις συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων δυο εβδομάδων

Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στα πρώιμα κεράσια, σε βερίκοκα, αλλά και σε όψιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Οι περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο είναι εκείνες της Βεγορίτιδας, Αλμωπίας, της Σκύδρας, των Γιαννιτσών και της Κρύας Βρύσης, στην Πέλλα, αλλά και αρκετές στην Ημαθία. Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ήδη τα συνεργεία του ΕΛΓΑ με γεωπόνους κάνουν αυτοψίες στα χωράφια, έγινε αναγγελία ζημιάς.
Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Νίκος Δημητριάδης «οι πρώιμες ποικιλίες κερασιών σε Πέλλα και Ημαθία έχουν κυριολεκτικά καθαρίσει από τη βροχή που πέφτει ασταμάτητα επί δυο εβδομάδες».
Σύμφωνα με τον ίδιο «μεγάλη είναι και η ζημιά στα βερίκοκα», ενώ «σε ροδάκινα και νεκταρίνια οι όψιμες ποικιλίες θα έχουν μείωση παραγωγής, ενώ αντίθετα οι πρώιμες θα έχουν καλή παραγωγή, αν δεν προκύψει κάτι άλλο στην πορεία. Οι όψιμες ποικιλίες ροδακινιάς επηρεάστηκαν αρνητικά γιατί την περίοδο των βροχοπτώσεων και των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας τα δέντρα βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Για τον ίδιο λόγο επηρεάστηκαν αρνητικά και οι βερικοκιές που είναι και ιδιαίτερα ευαίσθητες».

*φωτο αρχείου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου