Friday, 19 April, 2024

Οι βροχές κατέστρεψαν τον Μπασμά – Σε καλύτερη μοίρα η καλλιέργεια των Μπέρλεϋ που επανέρχεται στην Πέλλα

Μεγάλες ζημιές έχουν τα καπνά της ποικιλίας Μπασμά στη βόρεια Ελλάδα λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων που είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα

Αντιθέτως ομαλά εξελίσσεται η παραγωγή για τα καπνά ποικιλίας Κατερίνη στην Πιερία, ενώ επανέρχεται δειλά η καλλιέργεια των Μπέρλεϋ στην Πέλλα. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο οι καπνοπαραγωγοί από τη Θράκη, η νεκρωτική ίωση που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε πολλά χωριά, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να ξανασπείρουν. Στις Σέρρες έχει χτυπήσει τα καπνά ο περονόσπορος, με αποτέλεσμα τα καπνά να σαπίσουν και να κιτρινίσουν. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές και οι παραγωγοί ελπίζουν μόνο στα ΠΣΕΑ.
Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Εσάτ Χουσεΐν, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, ανέφερε ότι «οι καιρικές συνθήκες χτύπησαν την φετινή παραγωγή. Στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά 56.000 στρέμματα με καπνά. Φέτος η παραγωγή είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Λόγω ξηρασίας και ιώσεων, υπολογίζω ότι ο όγκος παραγωγής θα είναι μειωμένος, από πέρσι, τουλάχιστον κατά 50%, αφού οι ζημιές είναι μεγάλες. Σε κάποια χωριά οι ζημιές φτάνουν ακόμη και στο 100%. Οι καπνοπαραγωγοί έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την ζημιά. Η μόνη ελπίδα είναι να καταβληθούν στους παραγωγούς κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ-ΠΣΕΑ). Για να μειωθεί η γραφειοκρατία ζητάμε να δοθούν αποζημιώσεις κατ΄ εξαίρεση. Για αυτό έχουμε έρθει σε επαφή με το ΥπΑΑΤ. Αυτή την εποχή έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και γίνεται το αραίωμα. Αλλά οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι».
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στα καπνά στις Σέρρες. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Καπνικό Συνεταιρισμός Νομού Σερρών Εμμανουήλ Παπάς, «λόγω των βροχοπτώσεων υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τον περονόσπορο στα καπνά ποικιλίας Μπασμά. Κιτρινίζουν και σαπίζουν και δεν είναι εμπορεύσιμα. Η μόνη ελπίδα μας είναι η ενίσχυση μέσω των ΠΣΕΑ».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου