Friday, 19 April, 2024

Ξεκίνησαν τα μπλόκα οι αγρότες: Ετοιμάζονται στο Γυψοχώρι, τρακτέρ στους δρόμους της Βέροιας

Κινητοποιήσεις σε Βέροια, Τύρναβο, Πέλλα, Αιτωλοακαρνανία, ακόμα και τη Ζάκυνθο – Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους

το δίκιο τους και να μην υποχωρήσουν οι αγρότες – «Αναζητάμε ανάσες ζωής», λέει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας

Έκλεισαν για περίπου δυο ώρες – από τις 12:00  έως τις 14:00 – την εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου οι αγρότες στο ύψος του Αιγίου, ξεκινώντας έτσι δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους και στήνοντας μπλόκα.

Εν τω μεταξύ από το πρωί, τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους του Τυρνάβου, της Βέροιας, της Άρτας, του Ηρακλείου, της Αιτωλοακαρνανίας, ακόμα και της Ζακύνθου, δίνοντας το έναυσμα για δυναμικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι αύριο θα στηθεί το πρώτο μπλόκο στην Πέλλα, στον κόμβο του Γυψιχωρίου.

Την ίδια ώρα με πορεία από το κέντρο της Βέροιας προς τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, αποχώρησαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που συμμετείχαν σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Δημαρχείου, όπου βρέθηκαν και πολίτες από άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 και η αποχώρηση έγινε στη 13.30.

«Σήμερα ξεκινάμε να στήνουμε το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν δυναμικό “παρών” κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και οδηγεί στον αφανισμό του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου.

Τονίζεται ότι το μπλόκο της Κουλούρας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.

Όσον αφορά στους αγρότες της Λάρισας, που πέρυσι συμμετείχαν στο μπλόκο των Τεμπών, επιχείρησαν να ξεπεράσουν την εσωστρέφεια που εκδηλώθηκε με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιλέγοντας ως τόπο συγκέντρωσης τη Γαλήνη και όπως όλα δείχνουν έστω και με διαφωνίες, θα επιχειρήσουν να στήσουν μπλόκο είτε στον Πλατύκαμπο, είτε -αν η συγκέντρωση των δυνάμεων τρακτέρ είναι μεγάλη- στα Τέμπη. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζουν συνάντηση την Τρίτη στη Φαλάνη.

Παράλληλα μία δύναμη αγροτών των Φαρσάλων προγραμματίζουν συγκέντρωση την Τετάρτη με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλείσουν την Ε.Ο. Λαμίας- Καρδίτσας. Όπως είπε στο protothema.gr ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, «αναζητάμε ανάσες ζωής». Πρόσθεσε ότι τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, ως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμφωνα με τον κ.Μπούτα οι αγρότες βάζουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους τη μείωση του κόστους παραγωγής και διαμαρτύρονται ενάντια στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς.

Η κινητοποίηση των τρακτέρ προκαλεί έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση αφού ανοίγεται ένα ακόμη, και όπως όλα δείχνουν δυναμικό, μέτωπο στο εσωτερικό, τη στιγμή που «τρέχουν» κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. Είναι ενδεικτικό, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έσπευσε να πει ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ενώ δεν παύει να επαναλαμβάνει στις επισκέψεις του ανά την Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση έχει πληρώσει αποζημιώσεις φέτος νωρίτερα από ποτέ: «Πληρώσαμε 3,7 δισ. το 2016, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε ενισχύσεις την τελευταία εικοσαετία στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο», όμως προειδοποίησε ότι πρέπει «να πληρωθούν τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί από τα πακέτα Χατζηγάκη» γιατί κινδυνεύουν να ισοσκελιστούν από με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, είπε χαρακτηριστικά, από τα Γρεβενά.

Στην ίδια κατεύθυνση για τον κατευνασμό των αγροτών ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας. Γνωστοποίησε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμιστική παρέμβαση ώστε η πληρωμή των νωπών προϊόντων στους παραγωγούς που σήμερα γίνεται στους οκτώ μήνες να μην ξεπερνά τους δύο μήνες από την πώλησή τους. Ο Ευάγγελος Αποστόλου αναφερόμενος στο θέμα του φορολογικού υπογράμμισε ότι «όσα θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου που ήδη έχουν καταβάλει», ενώ αναφέρθηκε στα αγροτικά σπίτια, λέγοντας πως «εξετάζεται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές η μείωση του τεκμηρίου τους κατά 30%».

Με πληροφορίες από πρώτο θέμα

Ξεκίνησαν τα μπλόκα οι αγρότες: Ετοιμάζονται στο Γυψοχώρι, τρακτέρ στους δρόμους της Βέροιας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου