Friday, 29 March, 2024

Νόμιμα πλέον τα βρώσιμα ελληνικά προϊόντα κάνναβης

Ρυθμίστηκε η νομιμότητα των βρώσιμων προϊόντων (τροφίμων) που περιλαμβάνουν κάνναβη με χαμηλή περιεκτικότητα (μικρότερη του 0,2%) σε τετραϋδροκανναβινόλη-THC

μετά τη χθεσινή ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μαζί με το νόμο για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα που πέρασε χθες από τη Βουλή. Η τροπολογία ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΣΥ, ενώ αναμένονται σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.
Με τον τρόπο αυτό δείχνει αφενός να εναρμονίζεται η χώρα μας με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφετέρου να παίρνει τέλος η ταλαιπωρία των Ελλήνων παραγωγών κλωστικής κάνναβης οι οποίοι μέχρι πρότινος βρίσκονταν στη δυσάρεστη θέση να κυκλοφορούν προϊόντα που ήταν σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα των Ευρωπαϊκών νόμων αλλά όχι και με το γράμμα του ελληνικού νόμου.
Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου κατά τη συζήτηση στην Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (4η συνεδρίαση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις»):
«Με την παρ. 1 της τροπολογίας, αντικαθίστανται το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 1 του ν.4139/2013, που αφορά στις εξαρτησιογόνες ουσίες. Συγκεκριμένα στις ναρκωτικές ουσίες δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα περιεκτικότητας σε τετραυδροκανναβινόλη μέχρι 0,2%. Η προτεινόμενη τροπολογία κρίνεται αναγκαία, προκειμένου πρώτον, να καθοριστούν τα ανώτατα όρια τετραυδροκανναβινόλης που επιτρέπεται να περιέχουν τα τρόφιμα.
Δεύτερον, να καθοριστούν τα ανώτατα όρια τετραϋδροκανναβινόλης, που επιτρέπεται να περιέχουν τα καλλυντικά και τα συμπληρώματα διατροφής, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε..
Με την παράγραφο 2 της τροπολογίας προσδιορίζονται οι χρήσεις γης, για τις οποίες επιτρέπεται η καλλιέργεια και επεξεργασία της κάνναβης, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Με την προτεινόμενη διάταξη καθίσταται δυνατή η έκδοση αποφάσεων πρώτον, για την κατ’ εξαίρεση παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη άνω του 0,2%.
Δεύτερον, καθώς και για την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης σε περιοχές, για τις οποίες υπάρχουν θεσμοθετημένοι υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και σε περιοχές όπου επιτρέπονται οι μεταποιητικές ή γεωργικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας».
Την τροπολογία υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί: Π. Σκουρλέτης, Στ. Κοντονής, Α. Ξανθός, Ε. Αποστόλου, Γ. Σταθάκης.
agro24

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου