Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Να μπουν όλοι οι Νέοι στο Μέτρο ψάχνει η Κ. Μακεδονία

Ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος Νέων Αγροτών, για να αποτραπεί μια αδικία που θα «πετάξει» εκτός του συγκεκριμένου μέτρου

αλλά και άλλων μελλοντικών αντίστοιχων δράσεων, περίπου 1.000 ενδιαφερόμενους από την ευρύτερη περιοχή, ζητά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι τα αιτήματα, που έχουν υποβληθεί από την περιοχή, για υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι σχεδόν τα 3.300, τη στιγμή που οι πόροι για την Κεντρική Μακεδονία ανέρχονται στο ποσό των 43,6 εκατ. ευρώ και φτάνουν να ικανοποιήσουν περίπου 2.300 αιτήματα νέων αγροτών. «Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Υπάρχουν περιφέρειες όπως αυτή της Αττικής στην οποία το ενδιαφέρον για υπαγωγή στο πρόγραμμα νέων αγροτών υπολείπεται των διαθέσιμων πόρων. Τα χρήματα αυτά, από όλες τις περιφέρειες που είχαν υποαπόδοση, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και σε όποια άλλη περιοχή υπερκαλύφθηκε ο στόχος», επισήμανε στο Agronews ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς, τονίζοντας πως «είναι οξύμωρο να θέλουμε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας κι εκεί όπου εμφανίζεται ενδιαφέρον να το αγνοούμε και να κινδυνεύουν να χαθούν πόροι».

Η υπόθεση απασχόλησε σειρά επαφών που είχε ο κ. Παπάς τις προηγούμενες ημέρες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διότι, πέραν όλων των άλλων, οι περίπου 1.000 αγρότες που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της συγκεκριμένης πρόσκλησης, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ούτε και στα αντίστοιχα μελλοντικά προγράμματα, διότι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας.

Μια άλλη λύση, εναλλακτική της αναλογικής ανακατανομής των καταβληθέντων ποσών ανά Περιφέρεια, που έχει προταθεί από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, είναι αυτή της υπέρβασης του προϋπολογισμού κατά 120%, όπως συνηθίζεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ, με διάθεση, στη συνέχεια, αναλογικά ανά περιφέρεια, των νέων ποσών που θα έχουν προκύψει. «Οποιαδήποτε λύση και να δοθεί πάντως, οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα πριν οριστικοποιηθούν οι πίνακες των ενταγμένων νέων γεωργών», σημειώνει ο κ. Παπάς και τονίζει ότι «ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτή την αδικία και την εξαίρεση ενός τόσο μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον πιο δυναμικό τομέα της οικονομίας μας, την πρωτογενή παραγωγή. Η ουσία άλλωστε του προγράμματος δεν είναι άλλη από την ενίσχυση νέων ανθρώπων για να συμβάλουν στην αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής, στην εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, που είναι ο πιο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, την καλλιέργεια όλων των διαθέσιμων εκτάσεων, τον περιορισμό της ανεργίας και βεβαίως στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού».

agronews

Να μπουν όλοι οι Νέοι στο Μέτρο ψάχνει η Κ. Μακεδονία

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου