Friday, 19 April, 2024

Μηλοκαλλιέργειες: Ενισχύονται για πρώτη φορά στα χρονικά!

Ανακοινώθηκε την Παρασκευή το ποσό της ενίσχυσης της συνδεδεμένης στήριξης
Συνδεδεμένη επίσης και σε αμύγδαλα, φου­ντούκια, καρύδια, κάστανα και φιστίκια
Ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το Υπουργείο Αγρο­τικής Ανά­πτυξης και Τροφίμων και, συγκεκριμένα, από τη Γενική Διεύ­θυνση Αγρο­τικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμη­ρίωσης και Διε­θνών Σχέσεων, Τμήμα ΚΑΠ και Ευρωπαϊκών Σχέσεων και τη Γενική Διεύ­θυνση Γεωργίας, Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέρ­γειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, Τμήμα Δενδρωδών Καλλιερ­γειών, το ύψος ενίσχυ­σης της συνδεδεμένης στήριξης του άρθρου 52 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, στην καλλιέργεια των μήλων για το έτος ενίσχυσης 2017.
Η ενίσχυση καθορίζεται στα 477 ευρώ ανά εκτάριο (47,7 το στρέμμα), δαπάνη, η οποία, πρέπει να σημειωθεί ότι, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα χρήματα αναμένεται να δοθούν άμεσα, πολύ πιθανό και πριν το Πάσχα.
Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που θα εισπράξουν οι μηλο­παραγωγοί επιδό­τηση στην καλλιέργεια αυτή.
Πρόκειται για απόφαση, όπως μας λέει, που ελήφθη μετά την ανα­θεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την επιλογή του Εθνικού Φακέλου που είχε η χώρα μας ως κράτος μέλος να προσθέσει τα μήλα, όπως και άλλα προϊόντα, στις ήδη υπάρχουσες συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Πιο συγκεκρι­μένα, στις 31 Ιουλίου 2016, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε στις αρ­μόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επι­τροπής τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρούσε στις συν­δεδεμένες ενι­σχύσεις και οι οποίες θα ίσχυαν από το 2017. Πέρυσι, λοι­πόν, στις 18 Μαΐου, ο υπουργός Ευάγγελος Αποστό­λου και ο υφυπουρ­γός Βασίλης Κόκκαλης συνυπέγραψαν την απόφαση περί καθορισμού των λεπτομε­ρειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενί­σχυσης στην καλ­λιέργεια των μή­λων.
Σύμφωνα μ’ αυτή, ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το 2017 ανήλθε στα 4.000.000 ευρώ, για το 2018 ανέρχεται στα 3.956.934, για το 2019 στα 3.914.336 και για το 2020 στα 3.914.336. Η έκταση που καθο­ρίστηκε ανέρχεται σε 8.391 εκτάρια. Δικαιούχοι είναι οι γεωργοί, φυσικά ή νο­μικά πρόσωπα, που πληρούν τους εξής όρους επιλεξιμότη­τας:
1. Καλλιεργούν σε επιλέξιμες εκτάσεις μήλα.
2. Καλλιεργούν ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατά­λογο Ποικιλιών ή/και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γε­ωργικών Φυτών.
Πέραν των μήλων, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στη συνδεδεμένη εντάχθηκαν και οι καρποί με κέλυφος, δηλαδή τα αμύγδαλα, τα φου­ντού­κια, τα καρύδια, τα κάστανα και τα φιστίκια, με επιδότηση που ορί­στηκε με ανακοίνωση στις 15 Φεβρουαρίου στα 12,574 ευρώ το στρέμμα.
Πρόκειται για απόφαση που συνυπέγραψαν επίσης οι Αποστόλου και Κόκκαλης πέρυσι στις 18 Μαΐου. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογι­σμός για τα έτη 2017 ως 2020 είναι ο ίδιος με τα μήλα και η έκταση κα­θο­ρίστηκε στα 28.799 εκτάρια.
Να σημειωθεί πως η βασική ενίσχυση φορολογείται από το πρώτο ευρώ, ενώ οι πράσινες και οι συνδεδεμένες φορολογούνται μόνο κατά το μέρος που αθροιζόμενες υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.
Για όλα τα προαναφερόμενα προϊόντα, ο γεωργός, ο οποίος δεν τη­ρεί τους όρους επιλεξιμότητας, δεν δύναται να λάβει την εν λόγω ενί­σχυση. Η στήριξη καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποιεί στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέρ­γειας και στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθη­σης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρο­φίμων τον συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων ανά έτος. Το αργότερο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους κοινοποιεί όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία για την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη που χορηγήθηκε κατά το αμέσως προηγούμενο έτος. Κατόπιν αυτού, η Δ/νση Αγροτικής Πολι­τικής κοινο­ποιεί στην Επιτροπή τα στοιχεία αυτά το αργότερο μέχρι την 15η Σεπτεμ­βρίου του ίδιου έτους.
Οι γεωργοί προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης υποχρεούνται: Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις κανονιστικές απαιτή­σεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανε­ξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαι­ούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυ­σης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενί­σχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δή­λωση συμμετοχής του γεωργού συ­νεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα σχετικά με τη διαδικα­σία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
Αρμόδια αρχή για τον συντονισμό και τη διενέργεια των ελέγχων ορίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι έλεγχοι για τη συνδεδεμένη στήριξη καλύ­πτουν τους σχετικούς όρους που προβλέπονται στον τίτλο III του Καν. (ΕΚ) 809/2014, τόσο όσον αφορά στους διοικητικούς ελέγχους (μηχανο­γραφι­κούς και διασταυρωτικούς) όσο και τους επιτόπιους. Οι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται σε ποσοστό 5% του συνόλου των δικαιούχων που υποβάλ­λουν αίτηση ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες διε­ξαγωγής των ελέγχων προσδιορίζονται στις κατ’ έτος εκδιδόμενες από τον ΟΠΕ­ΚΕΠΕ οδηγίες ελέγχων και εγκυκλίους. Οι διοικητικοί και οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιούνται με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η εξακρί­βωση της τήρησης των όρων για τη χορήγηση των ενισχύσεων, καθώς και των απαιτήσεων και προτύπων που σχετίζονται με την πολλα­πλή συμ­μόρφωση.
Σε περίπτωση που ο γεωργός αρνείται, παρεμποδίζει ή δεν διευκο­λύνει την πραγματοποίηση των ελέγχων, δεν δύναται να λάβει την ενί­σχυση. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής της ενίσχυσης, τα αποτε­λέ­σματα των ελέγχων κοινοποιούνται στη Δ/νση Συστημάτων Καλλιέρ­γειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αρμόδια Αρχή για την υποβολή ενστάσεων ορίζεται η αρμόδια Πε­ριφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ενστάσεις, που αφορούν αποτε­λέσματα επιτόπιου ελέγχου, υποβάλλονται εντός διαστήματος δέκα εργά­σιμων ημερών από την παραλαβή του πρακτικού ελέγχου μετά την ολο­κλήρωση του ελέγχου. Οι ενστάσεις που αφορούν αποτελέσματα λοι­πών ελέγχων (διοικητικοί, μηχανογραφικοί και διασταυρωτικοί) υποβάλ­λο­νται εντός διαστήματος δέκα εργάσιμων ημερών μετά την έκδοση εντολής πληρωμής. Σε κάθε περίπτωση, οι ενστάσεις υποβάλλονται σύμ­φωνα με τις κατ’ έτος εκδιδόμενες οδηγίες και εγκυκλίους του ΟΠΕ­ΚΕΠΕ.
Του Νίκου Γουργιώτη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου