Thursday, 28 March, 2024

Με 22 λεπτά φεύγουν τα τελευταία καλαμπόκια της περσινής παραγωγής

Με τιμές που σημειώνουν αύξηση σχεδόν 40% από το περσινό ξεκίνημα και τα 16 λεπτά το κιλό, φεύγει στα τελειώματα το καλαμπόκι προηγούμενης σοδειάς, καθώς οι παραγωγοί λαμβάνουν έως και 22 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, αρκετοί έμποροι στην περιοχή των Τρικάλων λαμβάνουν ακόμα και 24-25 λεπτά το κιλό για το προϊόν

Την ίδια ώρα, για το ενσίρωμα καλαμποκιού, η συγκομιδή του οποίου βαίνει προς το τέλος, η τιμή φέτος κινείται από 3,7-4 λεπτά το κιλό.Την ίδια ώρα, για το ενσίρωμα καλαμποκιού, η συγκομιδή του οποίου βαίνει προς το τέλος, η τιμή φέτος κινείται από 3,7-4 λεπτά το κιλό. Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αγορά για το σπυρί καλαμποκιού, ωστόσο σημειώνονται υψηλές τιμές για τα λιγοστά αποθέματα της περσινής χρονιάς. «Από 22-23 λεπτά το κιλό μπορεί να λάβουν όσοι παραγωγοί είχαν αποθηκεύσει προϊόν. Ενώ, ακούγεται ότι έμποροι πωλούν ακόμα και 24-25 λεπτά το κιλό», σημειώνει στο Agronews ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο στα τελειώματα της σεζόν να κινείται πιο ψηλά η τιμή για το σπόρο, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Επιπλέον, σύμφωνα με τον παραγωγό Γιώργο Παπαπαράσχο από την περιοχή της Κατερίνης όσον αφορά τις τιμές «αυτές καθορίζονται από την ποσότητα και τον τρόπο πληρωμής». Μας δίνει μάλιστα το παράδειγμα ενός γνωστού του, ο οποίος αγόρασε πρόσφατα 2 τόνους έναντι 24 λεπτών το κιλό συν ΦΠΑ, ενώ αν αγόραζε 100 τόνους ίσως η τιμή να ήταν στα 22 λεπτά το κιλό.

Ενσίρωμα στα 4 λεπτά

Την ίδια ώρα, για το ενσίρωμα καλαμποκιού, η συγκομιδή του οποίου βαίνει προς το τέλος, η τιμή φέτος κινείται από 3,7-4 λεπτά το κιλό. Και πάλι η τιμή εξαρτάται από τον τρόπο πληρωμής. Δηλαδή, τα 3,7-3,8 λεπτά το κιλό είναι τιμή μετρητοίς, ενώ τα 4 λεπτά το κιλό είναι με διακανονισμό για πληρωμή τα Χριστούγεννα. Επίσης, η ζήτηση για ενσίρωμα βαίνει αυξημένη κάθε χρόνο ειδικά τα τελευταία 2-3 έτη, καθώς πέραν από τους αγελαδοτρόφους και προβατοτρόφοι και γιδοτρόφοι το επιλέγουν ως ζωοτροφή. Θετικά αναμένεται να επιδράσει στην αγορά ενσιρώματος και η ανάκαμψη των τιμών γάλακτος που ήδη σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με τους αναλυτές θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι αποδόσεις φέτος στην περιοχή των Τρικάλων είναι πολύ καλές, στους 7 τόνους το στρέμμα, ενώ κανονικά προσδιορίζονται στους 5,5-6 τόνους, καθώς παρά τη ξηρασία οι παραγωγοί προχώρησαν κανονικά στα ποτίσματα και έτσι είδαν καλές παραγωγές.

Με 22 λεπτά φεύγουν τα τελευταία καλαμπόκια της περσινής παραγωγής

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου