Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Με 150 τρακτέρ η διαμαρτυρία του Τυρνάβου – Δυναμική συνέχεια στις 30 Οκτωβρίου

Με δυναμικό παρών 150 και πλέον τρακτέρ στο Παντυρναβίτικο Συλλαλητήριο

που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, Αργυροπουλίου, Αμπελώνα, Δαμασίου και Λυγαριάς να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ανοίγει η φετινή αυλαία των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες, αφού απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους το κέντρο του Τυρνάβου, μετά το πέρας των ομιλιών και των χαιρετισμών, κινήθηκαν και απέκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Λάρισας- Κοζάνης στο ύψος του κόμβου Τσιγάνη.

tyrnabos4

Σε νέα χαράτσια που ετοιμάζονται να προστεθούν στα παλιά, τα οποία ροκανίζουν το εισόδημά του αγροτοκτηνοτρόφου, όπως το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης που είναι διπλό χαράτσι για τους αγρότες και εντάσσεται στην πορεία ιδιωτικοποίησης των νερών όπως προβλέπει η οδηγία  60/2000 της Ε.Ε, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Αστέρης Τσικριτσής.

Ο κ. Τσικριτσής επισήμανε ότι: «Οι κυβερνόντες σχεδιάζουν νέα μεγάλη αύξηση στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια για να πάρουν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, αύξησαν από φέτος τις ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία στο 6.95% ενώ η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και πρέπει να καταργηθεί η εισφορά. Σχεδιάζεται επίσης η μείωση των συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους αγρότες αναγκάζονται να καλλιεργούν καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την εξευτελιστική σύνταξη του ΟΓΑ που συνεχώς μειώνεται. Ετοιμάζουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και κάθε χρόνο αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, ενώ μειώνουν ή δεν δίνουν αποζημιώσεις σε όσους δικαιούνται, όπως φέτος σε όσους η παραγωγή τους καταστράφηκε από τον παγετό».

Επιβάλλεται η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, τόνισε στην Agronews ο κ. Τσικριτσής, με επαρκή, δίκαια και άμεση κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα  αποζημιώνει για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στο 100% της ζημιάς, καθώς παράνομα και καταχρηστικά εξαιρέθηκαν από αυτές το αχλάδι και το ροδάκινο που χτυπήθηκαν φέτος από παγετό κάτω του -1 Κελσίου και υπογράμμισε ότι: «Τον αμπελουργό τον σβήνει η επιβολή του φόρου των 25 λεπτών το λίτρο στο κρασί και τα ανάλογα σχέδια της κυβέρνησης για το χύμα τσίπουρο, εξυπηρετώντας μόνο τις πολυεθνικές που έχουν εισβάλει στην εγχώρια ποτοποιία. Θα μας βρουν μπροστά τους με κλιμάκωση του αγώνα μας στην μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια-Λάρισας.»

Η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ 

H Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου χαιρετίζει τους εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία Τυρνάβου με δεκάδες αγροτικά μηχανήματα και υπογραμμίζει ότι:

«Η μαζική και μαχητική συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων αντικατοπτρίζει την όξυνση των προβλημάτων σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και της ΚΑΠ της Ε.Ε και όσες δυνάμεις στηρίζουν αυτό τον δρόμο που οδηγεί στο ξεκλήρισμα μας. Δείχνει πάνω από όλα τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και της μοιρολατρίας, της λογικής «τίποτα δεν γίνεται» και ότι «οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα».

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αξιοποιώντας την πλούσια πείρα τους ξέρουν πολύ καλά πως ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται. Γνωρίζουν πως ότι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων, τίποτε δεν χαρίστηκε. Τα περυσινά μαζικά μπλόκα της αγροτιάς ανάγκασαν την κυβέρνηση να ψηφίσει αφορολόγητο όριο από 8670-9500€ στο εισόδημα και επιπλέον 12000€ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις,  ενώ  ως τότε διατυμπάνιζε ότι θα φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Σταμάτησαν τα αγροτοδικεία και οι καταδίκες για τους αγώνες μας. Αναγκάστηκε να πάει χρονικά πιο πίσω το χαράτσι των ασφαλιστικών εισφορών, τον ΕΝΦΙΑ στα χωράφια. Βάλαμε φρένο σε νέα ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα που στόχευε να πάρει. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι ξεμπλέξαμε μαζί της, εμμένει στην πολιτική της, ετοιμάζει νέα χαράτσια και επίθεση στο εισόδημα μας  που στόχο έχει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Είναι όμως στο χέρι μας να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση με την οργάνωση και τους αγώνες μας. Χαιρετίζουμε τα σωματεία, τους συλλόγους γυναικών και συνταξιούχων που συμπαραστάθηκαν και συμμετείχαν στο αγροτικό συλλαλητήριο του Τυρνάβου. Η συμπόρευση και η κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας ώστε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που μας οδηγούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λάρισας να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 30 Οκτωβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στην Νίκαια-Λάρισας. Πανελλαδική σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα Μπλόκα και οι Ομοσπονδίες που έχουν την διάθεση να αντιπαλέψουν την ΚΑΠ της ΕΕ και των κυβερνήσεων, οι αγροκτηνοτρόφοι και αλιείς που συνειδητοποιούν ότι μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα με μαζικούς λαϊκούς αγώνες ανατροπής. Είναι ένα ενωτικό κάλεσμα συντονισμού από τον Έβρο ως την Κρήτη που θα οδηγήσει σε μαζικούς αγώνες σε όλη την χώρα διεκδικώντας την επιβίωση των οικογενειών μας και ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων την χώρας μας προς όφελος του λαού.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου από τη Νίκαια-Λάρισας στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όσους στηρίζουν αυτές τις πολιτικές και το μνημόνιο που ψηφίστηκε από τους 222 βουλευτές πως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και ότι δεν θα ξεμπλέξει εύκολα με μας και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα όπως εκφράζεται από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες, τους Α.Σ και τις Επιτροπές των Μπλόκων.

Είναι ώρα ευθύνης για τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο – να μη λείψει κανείς!

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες :Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου

Με 150 τρακτέρ η διαμαρτυρία του Τυρνάβου – Δυναμική συνέχεια στις 30 Οκτωβρίου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου