Saturday, 20 April, 2024

Με τη μισή σύνταξη η δουλειά στο χωράφι μετά τον Ιανουάριο 2017

Νέο κύκλο αβεβαιότητας συντηρεί στις τάξεις του αγροτικού κόσµου το θεσµικό ζήτηµα που σχετίζεται µε τον τρόπο αντιµετώπισης των συνταξιούχων αγροτών και ειδικότερα όσων εξ αυτών επιλέγουν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τοµέα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda

Εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να είναι υποχρεωµένη να εφαρµόσει τελικά το γράµµα του νόµου και για όσους αγρότες βγουν στη σύνταξη µετά την 1η Ιανουαρίου 2017 να επιβάλλει µείωση των συντάξιµων αποδοχών της τάξεως του 60%, δηλαδή να εισπράττουν µόνο το 40% της σύνταξης. Ως γνωστόν, η σχετική διάταξη (άρθρο 20) έχει περάσει µε τον τελευταίο ασφαλιστικό νόµο 4387/2016, βάσει της οποίας προβλέπεται ότι η κύρια σύνταξη όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να έχουν επαγγελµατική δραστηριότητα µειώνεται κατά 60%.

Πριν λίγο καιρό εξαιρέθηκαν από τη συγκεκριµένη διάταξη περί τους 9.000 αγρότες ασφαλισµένους στον ΟΓΑ, γεννηθέντες το 1949 που είχαν υποβάλλει αιτήσεις και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου του 2016. Σηµειωτέον ότι σε ερµηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασµένο µήνα αναφέρεται ρητά ότι οι γεννηθέντες το 1949 θα έχουν τη δυνατότητα να είναι συνταξιούχοι ενεργοί αγρότες βάσει του καθεστώτος (ν.3863/2010), δηλαδή προ της έναρξης ισχύος του ν. 4387/2016. Από το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνουν µάλιστα, ότι βάσει των παραπάνω, η εν λόγω κατηγορία νέων συνταξιούχων θα δει τις συντάξεις να πληρώνονται στις αρχές Νοεµβρίου µε αναδροµικότητα από 1ης Ιουλίου 2016.

Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι στην ίδια διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία δεν έχει δει το φως της δηµοσιότητας, το ζήτηµα των νέων ενεργών συνταξιούχων του ΟΓΑ, δηλαδή όσων θα αιτηθούν σύνταξη από τον επόµενο χρόνο, θα επανεξετασθεί συνολικά στο τέλος του χρόνου, χωρίς όµως να γίνεται σαφές προς ποιά κατεύθυνση.

Αρµόδια κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τη διάθεσή τους να αντιµετωπίσουν το θέµα µε θετικό τρόπο, δίνοντας δηλαδή τη δυνατότητα και στους επόµενους συνταξιούχους να παραµένουν στην παραγωγική διαδικασία χωρίς µείωση των συντάξιµων αποδοχών, ωστόσο, επικαλούµενοι τον ισχύοντα µνηµονιακό νόµο 4387/2016, τονίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή της σχετικής διάταξης θα είχε µεγάλες δυσκολίες.

Ενεργοί χωρίς κόφτη οι 85άρηδες

Την ίδια στιγµή, τεχνοκράτες του χώρου επιµένουν ότι το όλο ζήτηµα θα µπορούσε να τύχει µιας ευέλικτης διαχείρισης η οποία να σχετίζεται αφενός µε το επίπεδο των εισφορών που έχουν καταβάλει οι αιτούντες σύνταξη, αφετέρου µε το επίπεδο των εσόδων που αποκοµίζουν από τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Επισηµαίνουν µάλιστα ότι η ισχύουσα διάταξη του άρθρου 20 του ν. 4387/2016, εµπεριέχει και µια αντίφαση, καθώς, π.χ. οι 85άρηδες έχουν τυπικά τη δυνατότητα να παραµένουν δραστήριοι και να εισπράττουν στο ακέραιο τη σύνταξή τους, ενώ, οι άνω των 67 ετών, υποχρεώνονται είτε να διακόψουν είτε να εισπράξουν λιγότερη από τη µισή (περικοπή 60%) σύνταξη. Μέχρι να διευκρινισθούν οι κυβερνητικές προθέσεις, το θέµα αυτό, συντηρεί µεγάλες αγωνίες και έντονη κινητικότητα στα αγροτικά νοικοκυριά, µε πολλούς αρχηγούς εκµεταλλεύσεων που είναι κοντά στη σύνταξη να αντιµετωπίζουν ζωηρά το ενδεχόµενο µεταβίβασης εκµεταλλεύσεων και δικαιωµάτων, ώστε να διασώσουν το σύνολο της σύνταξής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου