Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Με «πειραγμένο» λογισμικό τρέχουν οι προκαταβολές ενιαίας ενίσχυσης

Ραντεβού στα τυφλά η προκαταβολή του τσεκ την ερχόµενη Παρασκευή, εφόσον τελικά καταστεί δυνατή, ενώ το «σκουριασµένο» λογισµικό του ΟΠΕΚΕΠΕ και η προσαρµογή του στις ανάγκες των «πατρόνων» του

δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ορθή διαχείριση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Fresher.
ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ κινδυνεύει να οδηγηθεί η διαδικασία διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, µε τους δικαιούχους αγρότες να είναι οι κύριοι αποδέκτες του τεράστιου κόστους που αποφέρει η δυσλειτουργία της κρατικής µηχανής και ο εναγκαλισµός κάποιων στελεχών της µε συγκεκριµένα ιδιωτικά συµφέροντα.
ΚΟΝΤΕΥΕΙ ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ και οι Έλληνες αγρότες όχι µόνο δεν έχουν πληρωθεί για τις άµεσες ενισχύσεις της χρονιάς που φθάνει στο τέλος της, όχι µόνο δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή επ΄ αυτών αλλά άγονται και φέρονται ακόµη και για ενισχύσεις παρελθόντων ετών, χωρίς στις περισσότερες των περιπτώσεων να έχουν κάποια ευθύνη για τα τεκταινόµενα.
ΚΙ ΟΜΩΣ, εκεί όπου τα χρήµατα είναι κοινοτική υπόθεση, υπάρχουν ή σε κάθε περίπτωση θα ‘πρεπε να υπάρχουν, η πολιτική ηγεσία δεν έχει κανένα λόγο να καθυστερεί τις πληρωµές, αντίθετα καταβάλει σηµαντικότατο κόστος γι’ αυτές τις καθυστερήσεις και οι υπηρεσίες είναι υποχρεωµένες εκ των πραγµάτων να ανταποκρίνονται στις εντολές των πολιτικών τους προϊσταµένων.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ωστόσο, η πραγµατικότητα είναι διαφορετική. Κάποιος από µηχανής θεός ή καλύτερα κάποιος κρυφός δάκτυλος, παίζει συστηµατικά το δικό του παιχνίδι ή τέλος πάντων φέρνει την υπόθεση στα µέτρα του, αφήνοντας στην ουσία απόλυτα εκτεθειµένους διοικούντες, κυβερνώντες και αγρότες. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγµατα αστειευόµενοι κατά κάποιο τρόπο κάνουν λόγο για «πειραγµένο λογισµικό», κάτι σαν κι αυτό της Volkswagen, το οποίο κινείται στους δικούς του ρυθµούς και διαµορφώνει τις καταστάσεις µε βάση τις δικές του δυνατότητες και τα δικά του δεδοµένα.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; Γιατί κανένας δεν είναι σε θέση ν’ αλλάξει τα πράγµατα; Γιατί κανένας δεν παίρνει την ευθύνη για τις µεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και στις πληρωµές των Ελλήνων αγροτών;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ. Με µια µικρή αλλά κρίσιµη οµάδα διοικητικών στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ να ευθυγραµµίζεται απολύτως µε τα κελεύσµατα των διαµορφωτών του λογισµικού, δηλαδή της σαθρής βάσης δεδοµένων που έχει οικοδοµηθεί άναρχα χρόνο µε το χρόνο και φυσικά µε το αζηµίωτο, δείχνει να έχει συγκροτηθεί εδώ και καιρό µια «γραµµή Μαζινό», που ελέγχει µέχρι ένα βαθµό την κατάσταση, χωρίς όµως να είναι σε θέση να τη διαχειριστεί αποτελεσµατικά.
ΈΤΣΙ, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που αναζητείται ο υπαίτιος, το µόνο που δεν φέρει ευθύνη είναι το… λογισµικό, δηλαδή το σύστηµα µηχανοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ κάθε φορά που τα πράγµατα φθάνουν στο απροχώρητο, ο από µηχανής Θεός, δηλαδή αυτός που δίνει όπως – όπως και µε κάθε κόστος τη λύση, είναι πάλι… το λογισµικό, που διαµορφώνει κάποιες υποτυπώδεις δισκέτες για να πληρωθεί ο κόσµος, δηλαδή οι δικαιούχοι των ενισχύσεων αγρότες, έστω κι αν η σαθρή τεκµηρίωση επισείει τις περισσότερες φορές δυσβάστακτους κοινοτικούς καταλογισµούς και βαριά, πολύ βαριά, πρόστιµα. Τι κάνει γι’ αυτό η πολιτική ηγεσία; Τις περισσότερες φορές έχει φύγει, δηλαδή έχει αντικατασταθεί, χωρίς ποτέ αντιληφθεί τι πραγµατικά γίνεται. Η δικτύωση των πατρόνων του λογισµικού και η διαπλοκή τους µε τους «επίλεκτους» του διοικητικού δυναµικού είναι τέτοια που κάθε φορά βρίσκεται τρό πος για να θολώνουν τα πράγµατα και να χάνεται η πραγµατική ευθύνη. Την ίδια ώρα τα δήθεν «ρουσφέτια» προς την πολιτική ηγεσία, κάθε φορά που ο κόµπος φθάνει στο χτένι, δηλαδή όταν οι καθυστερήσεις στις πληρωµές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούµενο και συνιστούν αιτία να βγει ο κόσµος στο δρόµο, είναι ο τρόπος µε τον οποίο ο… χειρούργος της πληροφορικής κρατάει το πολιτικό προσωπικό κατά κάποιο τρόπο στο χέρι και υποχρεωµένο για τις σπουδαίες υπηρεσίες του.
ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ να φθάσει αυτό; Αν κρίνουµε από την πορεία των πραγµάτων τα τελευταία χρόνια… στην απόλυτη κατάλυση κάθε έννοιας νοµιµότητας και κατ’ επέκταση στην απόλυτη κυριαρχία των σκοτεινών δυνάµεων που κρύβονται επιµελώς πίσω από ένα σαθρό, παρωχηµένο, ξεχαρβαλωµένο και ακριβοπληρωµένο λογισµικό. Ποιος θα είχε κέρδος από µια τέτοια υπόθεση; Κανείς, πέραν των ολίγων που νέµονται συστηµατικά εδώ και χρόνια έναν χώρο που δεν τους ανήκει και έχουν µάθει καλά να κρύβονται πίσω από τις αδυναµίες της διαλυµένης, εκ των πραγµάτων, κρατικής µηχανής.
ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακαλύπτει σιγά – σιγά τι κρύβεται πίσω από τις παλινωδίες του κρατικού φορέα πληρωµών και όπως αφήνεται ανοιχτά πλέον να εννοηθεί, η ευθύνη βρίσκεται πίσω από το σκάρτο πληροφοριακό σύστηµα και τις πλάτες που κάνουν σ’ αυτό συγκεκριµένοι υπάλληλοι του οργανισµού.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ των βιοκαλλιεργητών που µένουν εδώ και χρόνια απλήρωτοι παρ’ ότι έχουν ενταχθεί σε σχετικό πρόγραµµα από τις αρχές του 2012 αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό για το τι έχει γίνει και µε ποιον τρόπο τα πίσω-µπρος µε τις πληρωµές έρχονται απλώς να κρύψουν τις τεχνικές αδυναµίες του µηχανογραφικού συστήµατος και τις παρατυπίες που έχουν γίνει κατά καιρούς, για να µην πέσει το βάρος στους πραγµατικά υπεύθυνους αυτής της κατάστασης.
ΌΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ χαρακτηριστικά αρµόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόβληµα ξεκινάει µε την έναρξη του 5ετούς προγράµµατος Βιολογικής γεωργίας 2012 -2016 το οποίο, στήθηκε επί της ουσίας πάνω σε ασύµβατο σύστηµα ελέγχου (λογισµικό) µε αποτέλεσµα, οι δικαιούχοι αγρότες, ενώ διέθεταν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούσαν οι φυσικοί φάκελοι και θεωρητικά έπαιρναν το πράσινο φως για τις εγκρίσεις, στο τέλος «σκόνταφταν» ξανά και ξανά στις «ιδιοτροπίες» του µηχανογραφικού συστήµατος.
∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ το γεγονός ότι υπάρχουν ολόκληρες κατηγορίες αγροτών σε διάφορες περιοχές που ενώ κόβονταν από το σύστηµα, κέρδιζαν τις ενστάσεις µε την επανεξέταση των σχετικών φακέλων ή µε τους επιτόπιους ελέγχους. ∆εν είναι τυχαίο επίσης, το γεγονός ότι τα «κενά» του µηχανογραφικού συστήµατος προσπαθούν συχνά και µε κάθε τρόπο να καλύψουν µε ερασιτεχνικούς χειρισµούς και µε διάφορες αιτιάσεις προς την πολιτική ηγεσία συγκεκριµένοι υπάλληλοι που αναλαµβάνουν κάθε φορά να στείλουν… την µπάλα στην κερκίδα. Το πρόβληµα για τους υποστηρικτές του λογισµικού, όπως και για τους διαχειριστές του, ότι οι συγκεκριµένες βάσεις δεδοµένων µε το αντίστοιχο σύστηµα ελέγχου έχουν υποβληθεί προς έγκριση από τις αρµόδιες κοινοτικές αρχές, µε αποτέλεσµα, ενώ γίνονται στην πορεία αντιληπτές οι αδυναµίες του να µην είναι εύκολη ούτε τεχνικά αλλά ούτε και θεσµικά η αναπροσαρµογή του. Η προσπάθεια των υποστηρικτών να µην εκτεθούν στις κοινοτικές αρχές, γιατί, όπως λέγεται, έχουν βάλει στόχο σε λίγο καιρό να αναλάβουν την απευθείας ανάληψη ευθυνών διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων (χαλίφης στη θέση του… ΟΠΕΚΕΠΕ) σε συνδυασµό µε την παθητική στάση που ακολουθούν κατά καιρούς οι πολιτικά υπεύθυνοι για την αντιµετώπιση της κατάστασης, πηγαίνει τα πράγµατα συνεχώς πίσω, µε αποτέλεσµα τη «νύφη» να την πληρώνουν ακριβά και άδικα οι αγρότες.
ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ µ’ αυτά του συστήµατος ελέγχου για τα βιολογικά λέγεται πως παρουσιάζουν και άλλες βάσεις πληροφοριακών δεδοµένων, όπως είναι αυτή που έχει σχέση µε τους βοσκότοπους, όπου βέβαια η υπόθεση είναι πολύ πιο σύνθετη και οι δυσκολίες διαχείρισης της κατάστασης, ακόµη και µηχανογραφικά, πολύ µεγαλύτερες. Να σηµειωθεί εδώ ότι, όπως εκτιµούν γνώστες της κατάστασης, τα αδύναµα δεδοµένα του πληροφορικού συστήµατος, υποχρέωσαν πριν από καιρό (Αύγουστος του 2014) την πολιτική ηγεσία να δώσει στρεβλά στοιχεία για τον υπολογισµό των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ, γεγονός που µε τη σειρά του δηµιουργεί µεγάλες δυσκολίες στην κατανοµή των βοσκοτόπων και στον υπολογισµό των δικαιωµάτων της νέας περιόδου.
ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ, όπως είναι φυσικό, σε δύσκολη θέση τους δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους και δεν το βρίσκουν. Οι τελευταίες πληροφορίες µάλιστα λένε πως εκτός από την απόφαση να κινηθούν νοµικά κατά της πολιτικής ηγεσίας για τις καθυστερήσεις των πληρωµών, εκατοντάδες βιοκαλλιεργητές είναι έτοιµοι να προχωρήσουν σε επίσηµο αίτηµα προς τις κοινοτικές αρχές για άρση της πιστοποίησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Την ίδια στιγµή, βέβαια ο κύριος υπαίτιος γι’ αυτή την κατάσταση καιροφυλακτεί, εποφθαλµιώντας στην απευθείας διεκδίκηση του έργου του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή στον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, κάτι που δεν έχει γίνει σε καµιά πολιτισµένη ευρωπαϊκή χώρα.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ όλα τα δίκια µε το µέρος τους οι βιοκαλλιεργητές, ωστόσο, µια τέτοια πρωτοβουλία αµφισβήτησης της δυνατότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ να διαχειρίζεται τις ενισχύσεις, θα οδηγούσε σε νέο κύκλο εντατικών ελέγχων από την πλευρά των Κοινοτικών και σε µια πιθανή αναζήτηση νέου φορέα διαχείρισης των ενισχύσεων. Το παράδοξο µάλιστα σ’ αυτή την περίπτωση είναι, ότι έτοιµος να κατεβάσει πρόταση για να διεκδικήσει τη δουλειά, είναι ο ίδιος φορέας που έχει την κύρια ευθύνη για τη σωρεία των λαθών στο διαθέσιµο λογισµικό (µηχανογραφικά συστήµατα) και ο οποίος κατ’ ουσία έχει υπονοµεύσει µε την εµπλοκή του και την αναποτελεσµατικότητά του στο όλο ζήτηµα την οµαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΤΟ ΟΛΟ ΖΗΤΗΜΑ αποκτά ακόµα µεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ήρθε ο καιρός για την πληρωµή των κοινοτικών ενισχύσεων, δηλαδή για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) και οι αγρότες όχι µόνο δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν και τι χρήµατα θα πάρουν αλλά δεν έχουν ενηµερωθεί, διά της γνωστής ανάρτησης καταλόγων, ούτε για τα δικαιώµατα που δικαιούνται µε βάση το αναθεωρηµένο θεσµικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2014-2020. Σηµειωτέον ότι σήµερα που µιλάµε δεν υπάρχει αγρότης σε χώρα της Ε.Ε. που να µην ξέρει ακριβώς τα δικαιώµατα του, όπως δεν υπάρχει και Ευρωπαίος αγρότης που να µην έχει πληρωθεί µέχρι και το 70% του συνόλου της κοινοτικής ενίσχυσης που δικαιούται.
ΕΔΩ, Η ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ και αιτίας η πρόσδεση των αρµόδιων υπηρεσιών µε συγκεκριµένους τροφοδότες αµφιβόλου ποιότητας λογισµικών συστηµάτων έχει οδηγήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα βράχια και τους µόνιµους υπαιτίους για τη δυσλειτουργία του όλου πλαισίου στις παρυφές της απόλυτης «εξουσίας» επί της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων.
ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ πότε θα πληρωθούν οι αγρότες τόσο για τα παλιά χρωστούµενα όσο και για τις άµεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ η απάντηση µένει µετέωρη. Σηµειωτέον ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε έρθει ∆εκέµβριος για την προκαταβολή του τσεκ, όπως ποτέ άλλοτε δεν είχαν µείνει τόσο πίσω οι εξισωτικές αποζηµιώσεις παρελθόντων ετών και τα ειδικά πριµ από προγράµµατα βιολογικής παραγωγής, διατήρηση ντόπιων φυλών, απονιτροποίηση κ.α. Η εικόνα δηµοσιονοµικής εκτροπής που παρουσιάζει η χώρα, είναι εύκολο να κρύψει τα ολέθρια λάθη, τις φρικτές αδυναµίες και τη διαπλοκή στο σύστηµα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όµως η πραγµατικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ δηλώνει ανά πάσα στιγµή έτοιµη να ικανοποιήσει τις δεσµεύσεις της που πηγάζουν από τη σύµβαση χρηµατοδότησης (δανειοδότηση) και διαχείρισης του αντίστοιχου λογαριασµού (ΕΛΕΓΕΠ), το λογισµικό του ΟΠΕΚΕΠΕ ωστόσο, δηλώνει αδυναµία ολοκλήρωσης των διαδικασιών και διαµόρφωσης των τελικών στοιχείων (δισκέτες) για την εκτέλεση των εντολών πληρωµής. Άλλωστε, το γεγονός ότι δεν έχουν αναρτηθεί ακόµα οι λίστες µε τα δικαιώµατα που είναι υποχρεωµένος -από τους κοινοτικούς κανονισµούς- να εκδώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ (δηλαδή το σύστηµα πληροφορικής που διαθέτει) είναι ένα ακόµη στοιχείο που δείχνει ότι η καθυστέρηση των πληρωµών δεν είναι σε καµιά περίπτωση θέµα ρευστότητας.
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ που υπάρχουν και συντηρούνται από ένα «σάπιο σύστηµα» που παρασιτεί εις βάρος του αγροτικού κόσµου. ∆εν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός γνώστης για να καταλάβει ότι αυτό που στο υπουργείο Οικονοµικών µέσω TAXIS γίνεται δωρεάν στον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω… STASIS, κοστίζει, συµπεριλαµβανοµένων των καταλογισµών όσο τίποτε άλλο σ’ αυτή τη χώρα. Είναι δυνατόν οι δηλώσεις εισοδήµατος και πολλές άλλες δηλώσεις που είναι υποχρεωµένοι να υποβάλλουν οι φορολογούµενοι να γίνονται δωρεάν και οι δηλώσεις καλλιέργειας ή εκτροφής που υποβάλλουν οι αγρότες να πληρώνονται από το υστέρηµά τους µε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ;
ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ας µας πει κάποιος, αν το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει παραγγελθεί και έχει πληρωθεί από τον Οργανισµό, σήµερα σε ποιον ανήκει, στον ίδιο τον οργανισµό ή σε µια µικρή οµάδα «διαπλεκόµενων» εργοληπτών και κρατικών υπαλλήλων που αυτόκλητα το διαχειρίζεται; Είναι η ίδια η οµάδα που ενώ οι αγρότες πληρώνουν για τις δηλώσεις και στο τέλος µένουν απλήρωτοι για τις επιδοτήσεις, εκείνη ενισχύει το ρόλο της και τη διάβρωσή της στην διοικητική µηχανή.
ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΟΜΑΔΑ που µετά από κάθε κρίση πληρωµών έχει βρει τον τρόπο να αναλάβει αυξηµένες αρµοδιότητες στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων. Είναι η ίδια οµάδα που αντί να παραδώσει τα όπλα ώστε… να γυρίσει το ΟΣ∆Ε σπίτι του, όπως έχει ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει αφήσει να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός, ονειρεύεται την ολοκληρωτική κατάλυση της διοικητικής µηχανής και τη διαµόρφωση των δοµών ελέγχου και διαχείρισης των κοινοτικών πόρων στα µέτρα της. Η αλήθεια είναι πως ο λύκος στην αντάρα χαίρεται, µόνο που κάποιες φορές η πολλή και παρατεταµένη υγρασία τον καθιστά κι εκείνον ευάλωτο σε απρόβλεπτους ιούς που δεν φιλτράρονται τελικά από κανένα υπαρκτό σύστηµα antivirus.

Με «πειραγμένο» λογισμικό τρέχουν οι προκαταβολές ενιαίας ενίσχυσης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου